A saláta az egyik legkönnyebben termeszthető növények közé tartozik, akár a kertben, teraszon, vagy a konyhaablakban kis helyen is elfér, ahol jól érzi magát egy közepes méretű cserépben, vagy balkonládában.
A saláták tele vannak vitaminokkal, magas a kalcium, magnézium, kálium, vas, klorofil, és C-és K-vitamin tartalmuk is, ráadásul magas rost tartalmuknak köszönhetően támogatják emésztőrendszerünk helyes működését, és mivel 95%-os víztartalmuk van, serkentik a vérképződést és a vese működését is. A salátatermesztésben a legjobb, hogy a viráglabdák elültetése után 6-8 héttel már szüretelhetjük is az ízletes ropogós leveleket.
Hogyan kell használni a salátabár viráglabdákat?
Tölts meg egy cserepet, vagy balkonládát jó minőségű laza virágfölddel, majd nyomd bele a viráglabdákat háromnegyedig a talajba. Ezután tedd egy világos helyre az ültető edényt, és kezd el locsolni a viráglabdákat. A víz és fény hatására 6-12 nap múlva a viráglabdák csírázásnak indulnak.
Fontos, hogy ezután ne hagyd a talajt kiszáradni, de a túlöntözést is kerüld el, mivel a salátáknak kicsi a gyökérzetük, mind a kiszáradás, mind a túllocsolás végzetes lehet a növény számára.
Ültetési idő: Februártól-októberig!
Hogyan kell szüretelni a salátát?
A saláta gyorsan növekszik, így érdemes a leveleket folyamatosan szedni, mindig a külső leveleket érdemes szedni, de ha sok salátára van szükség, akár az egész levélrózsát levághatjuk a tő felett 4-5 cm.-rel.
Jó kertészkedést kívánunk!