Az édeskömény (Foeniculum vulgare) nemcsak ízletes fűszernövény és gyógynövény, de kertészként való termesztése is kiváló lehetőség a konyhakertekben. Ha elgondolkodtál már az édeskömény termesztésén, néhány hasznos tipp segítségével könnyedén belevághatsz.
Vetés ideje:
Az édeskömény vetése április elejétől május végéig történhet. Ha korábban szeretnél friss termést, akkor a palántanevelés is kiváló lehetőség. Ebben az esetben már február végén vagy március elején megkezdheted a vetést. Az édeskömény napos, meleg körülményeket kedvel, így a termesztés helyszínéül olyan területet válassz, ahol napi legalább 6-8 óra napfény éri.
Vetés:
A magokat 1-2 cm mélyen ültesd el, egymástól 20-30 cm távolságban. A sorok közötti távolságot is figyelj, ami legyen 40-50 cm. Fontos, hogy a vetett magokat finoman locsold meg.
Ápolás:
A kelést követően rendszeres öntözésre van szükség, de ügyelj arra, hogy a talaj ne legyen túl nedves. Gyomláld rendszeresen az ágyást, hogy a gyomok ne vegyék el a növény tápanyagát. A virágzás előtt érdemes a növényt egyszer megtrágyázni komposzttal vagy szerves trágyával.
Betakarítás:
Az édeskömény magjait akkor szüretelheted, amikor barnásra színeződnek és könnyen leválnak a növényről. Ez általában július-augusztusban történik. A magokat vágd le a szárral együtt, majd szárítsd meg árnyékos, szellős helyen.
Tippek:
Ha palántanevelést választasz, akkor a palántákat kiültetés előtt szoktasd hozzá fokozatosan az új körülményekhez. Az édeskömény szereti a rendszeres öntözést, így ne hanyagold el ezt a feladatot. Az édeskömény magjait egészben vagy őrölve is felhasználhatod fűszerként.
Az édesköménynek számos jótékony hatása van. A népi gyógyászatban emésztésjavító, görcsoldó és puffadás ellen is használják. Felhasználható friss vagy szárított formában, salátákhoz, levesekhez, húsételekhez és halételekhez egyaránt adhat hozzá ízletes aromát és gyógyhatást. Érdemes kísérletezned az édeskömény különleges ízével és jótékony hatásaival a konyhában és a gyógynövénykertben egyaránt.