Ha eddig csak a boltok polcairól ismerted a mustárt, most itt az ideje, hogy felfedezd ennek az izgalmas fűszernövénynek a szépségét a saját kertedben. A mustártermesztés nemcsak élvezetes, de a saját termesztésű mustár garantáltan frissebb és különlegesebb ízű lesz, mint a bolti változatok.
Mustár: Az Érdekes Fűszer
A mustár egy ősi fűszer, amely számos konyhában megtalálható. A növény hozzáadja az ételekhez a karakteres, kissé csípős ízt, ami sok recept alapvető részét képezi. A mustárnövény (Brassica juncea) hozzá tartozik a káposztafélék családjához, és két fő típusa ismert: a fehér mustár (Sinapis alba) és a barna mustár (Brassica juncea).
Miért érdemes Mustárt Termeszteni?
- Frissesség és Íz: A saját kertedből származó mustár frissebb és intenzívebb ízt nyújt, mint a tárolt változatok.
- Kertészeti Kihívás: A mustártermesztés izgalmas kihívás lehet, és sok kertész számára örömet jelenthet a növény fejlődésének követése.
- Kreativitás: A saját mustárod készítése lehetőséget ad arra, hogy kreatív legyél az ízek és fűszerek kombinálásában, így egyedi és személyre szabott mustárt készíthetsz.
Hogyan Kezdd El a Mustártermesztést?
- Föld és Hely Kiválasztása:
- Válassz kertedben egy kisebb területet, ahol laza a talaj és sok napfény éri majd a növényeket nyáron.
- Vetés:
- A mustármagokat elvetheted a tőzegkorongokba, de akár közvetlenül a kertbe is , amint a talaj felmelegszik.
- Szórj kis mennyiségű magot egy sorba, majd takard be földdel. A magokat már márciustól vetheted, egészen május elejéig, de talajtakarónak, vagy méhlegelőnek egészen a nyár végéig érdemes elszórni. Az elültetett magok szinte 2-3 nap alatt kicsíráznak.
- Öntözés és Gondozás:
- Tartsd nedvesen a talajt, különösen a csírázás idején.
- A növények kifejlődésekor tarts megfelelő távolságot közöttük.
- Betakarítás:
- A mustárnövény általában 6-8 hét alatt érik meg.
- Amikor a levelek és a becők elkezdenek sárgulni, és a hüvelyek megkeményednek, a mustár készen áll a betakarításra.
- De természetesen, ha nem a mustár magja miatt ültetsz fehér mustárt a kertedbe, hanem a méhek támogatására és egy vidám színfoltot szeretnél a kertedbe, máris megérte a fáradozásod.
Mustárkészítés Otthon
Házi mustár
Hozzávalók (kb. 2 dl mustárhoz)
- 10 dkg mustármag
- 1,5 dl fehérborecet
- 1 tk fehér bors
- 2 tk koriander
- 1 tk római kömény
- 1 tk barna cukor
- 1 tk só
Elkészítés
- A mustármagot kávédarálóban vagy késes aprítógépben leőröljük.
- Egy tálba tesszük a mustármagot, hozzáadjuk a borecetet, és alaposan összekeverjük.
- Letakarjuk a tálat, és a hűtőbe tesszük 24 órára, hogy a mustármag jól megszívja magát a borecettel.
- Másnap a mustármagpépet összekeverjük a borssal, a korianderrel, a római köménnyel, a cukorral, a sóval és 1 dl vízzel.
- Ismét alaposan összekeverjük, és lefedve a hűtőbe tesszük néhány napra, amíg összeérnek az ízek.
Tippek
- A mustár erősségét a mustármag mennyiségével szabályozhatjuk.
- A mustárt minél tovább pihentetjük, annál ízesebb lesz.
- A mustárhoz tehetünk más fűszereket is, például fokhagymát, pirospaprikát, vagy chilit.
Íme egy második recept, amelyben dió is van a mustárban:
Házi mustár dióval
Hozzávalók (kb. 2 dl mustárhoz)
- 10 dkg mustármag
- 1,5 dl fehérborecet
- 1 tk fehér bors
- 2 tk koriander
- 1 tk római kömény
- 1 tk barna cukor
- 1 tk só
- 5 dkg dió
Elkészítés
- A mustármagot kávédarálóban vagy késes aprítógépben leőröljük.
- Egy tálba tesszük a mustármagot, hozzáadjuk a borecetet, és alaposan összekeverjük.
- Letakarjuk a tálat, és a hűtőbe tesszük 24 órára, hogy a mustármag jól megszívja magát a borecettel.
- Másnap a mustármagpépet összekeverjük a borssal, a korianderrel, a római köménnyel, a cukorral, a sóval, és 1 dl vízzel.
- A diót apróra vágjuk, és hozzáadjuk a mustárhoz.
- Ismét alaposan összekeverjük, és lefedve a hűtőbe tesszük néhány napra, amíg összeérnek az ízek.
Jó étvágyat!
A mustártermesztés nemcsak izgalmas, hanem kerted szépségét is fokozza. Próbáld ki ezt a kertészeti kihívást, és élvezd a frissen termesztett mustár különleges ízét az otthoni konyhádban!