Mitől olyan különleges az olasz konyha, és miért lett világhírű az olasz pizza? A minőségi alapanyagoktól és a friss fűszernövények használatától.
Egy frissen szedett fűszernövénnyel készült étel, és egy szárított fűszernövénnyel készült étel között óriási a különbség. Ha még nem próbáltál friss fűszernövényekből pizza szószt készíteni, vagy egy olasz paradicsomos spagettit, próbáld ki és soha többet nem fogsz szárított bolti fűszert vásárolni.
Az olaszok soha nem bonyolítják túl az ételeiket, mindössze néhány hozzávalóból készítik el a világ legfinomabb paradicsomos tésztáját, és pizzáját, de mindig friss alapanyagokat használnak fel, jó minőségű paradicsom, és friss fűszernövények felhasználásával.
A pizza fűszerkert viráglabdát úgy alkottuk meg, hogy a benne levő fűszernövény fajták tavasztól őszig a kertben, vagy a balkonkertben, télen pedig bent a konyhádban is termeszthetőek, mivel mindegyik növény könnyen termeszthető és alacsony növésű, így egy közepes méretű cserépben is szépen fejlődnek.
A viráglabda használata:
1. A viráglabdákat csak májustól ültesd ki kertbe, vagy cserépbe, balkonládába, mert az április fagyok még tönkre tehetik a csírázást.
2. Minimum 6-8 órás napsütés szükséges a magok csírázáshoz, árnyékos részen nem fognak szépen fejlődni a növények.
3. Ültetés után a viráglabdákat tartsd közepesen nedvesen, ne hagyd őket kiszáradni.
4. Száraz állapotban a viráglabdákat akár 2-3 évig is tudod tárolni.
5. Minden egyes golyót kb. 15-20 cm távolságra ültess egymástól, hogy a növényeknek legyen elég helye fejlődni és növekedni.
6. Minden egyes viráglabdában több vetőmag is található, fajától függően 5-10-15 is lehet benne.
Használj megfelelő talajt:
Válassz jó minőségű palántázó talajt vagy készíts saját keveréket, amely megfelelő tápanyagokkal és vízvezetéssel rendelkezik. A palántáknak szükségük van egy tápanyagokban gazdag laza ültető közegre a megfelelő növekedéshez.
Ügyelj a megfelelő hőmérsékletre:
A legtöbb vetőmagnak meleg és stabil hőmérsékletre van szükség a csírázáshoz.
A fűszernövény viráglabdák márciustól június végéig vagy szeptemberben és októberben ideálisak kiültetésre.A csírázáshoz 13-25 °C hőmérséklet a legmegfelelőbb.
Egyenletes öntözés:
Tartsd nedvesen, de ne túl nedvesen a talajt. Az egyenletes nedvesség biztosítása segíti a csírázást és a palántákat egészséges növekedést. Ügyelj arra, hogy ne locsolj túl sok vizet, de ne is hagyd kiszáradni a viráglabdákat.
Fény és nap:
A palántáknak elegendő fényre van szükségük a megfelelő növekedéshez. Ha beltéren neveled a palántákat, helyezd őket olyan helyre, ahol kapnak elegendő indirekt vagy közvetlen napfényt. Ha kültéren neveled őket, ügyelj arra, hogy olyan területen legyenek, ahol megfelelő napfény éri őket, vagyis napi minimum 6-8 órás napsütésre van szükség a csírázáshoz.
Gyakorolj türelmet:
A palántanevelés időt és türelmet igényel. Nem minden vetőmag csírázik ugyanabban az időben, és a palánták is eltérő ütemben növekedtek. Légy türelmes és gondoskodj a megfelelő gondozásról, hogy a palánták egészségesen fejlődjenek.
Megfelelő trágyázás:
Amikor a palánták már erősödnek, lehet, hogy szükség lesz trágyázásra. Használj olyan trágyát, amely megfelel az adott növény igényeinek, és kövesd az ajánlott adagolást.
Készülj fel az átültetésre:
Amikor a palánták elérik a megfelelő méretet és az időzítés megfelelő, gondoskodj az átültetésről a végleges helyükre (kertbe, edénybe stb.) Ügyelj arra, hogy a palánták megfelelően gyökerezzenek és alkalmazkodjanak az új környezethez.
Ezek a tanácsok megoldásnak abban, hogy sikeresen nevelj palántákat a viráglabdákból.
Az alapvető gondoskodás és figyelem fontos a palánták egészséges növekedéséhez.
Száraz állapotban a viráglabdák ,akár két évig is megőrzik a csírázó képességüket!
Milyen vetőmagok találhatóak a pizzafűszerkert viráglabdában?
Bazsalikom:
A bazsalikom egy mediterrán egynyári fűszernövény, amely 30-50 cm magas tömör bokor formájú, élénkzöld levekkel.
Illata jellegzetes aromás, remekül illik minden mediterrán ételhez. Magvetéssel a legegyszerűbb szaporítani, a viráglabdákat május végén érdemes kiültetni a szabadba, de télen a konyhában is felhasználható. A bazsalikom szereti a meleg világos helyiségeket, földjét nem szabad hagyni, kiszáradni, de a túlöntözést is kerülni kell. Fagyérzékeny növény, így kertben csak nyár elejétől őszig lehet termeszteni, télen védett fagymentes helyre kell vinni.
Oregánó:
Az oregánó egy mediterrán évelő cserje, amely jellegzetes erős illatáról is közismert. Gyakran hívják szurokfűnek is, amely gyógynövényként is közkedvelt, remek köhögés csillapító és emellett természetes antibiotikumként is hatásos.
Az oregánó kedveli a meleg napos helyeket, kiültetésével érdemes megvárni a május közepét, de télen is kint lehet hagyni, mert télálló növény. Ám ha szeretnénk télen is friss oregánót szüretelni, télire vigyünk be egy cseréppel a konyhába, így a hideg fagyos időben sem kell lemondani a friss fűszerekről.
Kakukkfű
A kakukkfű egy évelő mediterrán növény, amely nem csak fűszernövényként, de télen hasznos gyógynövényként is szolgálhat. Teája remek köhögés csillapító és gyulladáscsökkentő.
A kakukkfüvet nevelhetjük cserépben, balkonládában, vagy a fűszerkertben. Szintén egy meleg és fénykedvelő növény, de emellett a szárazságot is jól tűri, nem szabad a földjét túllocsolni, de a fiatal példányokat még érdemes rendszeres locsolni.
Petrezselyem
Az egyik legkönnyebben termeszthető, mégis a legtöbbet felhasznált fűszernövény, amelyet érdemes mindig csak a főzés végén frissen hozzáadni az ételhez.
Magas C-vitamin tartama miatt, rendszeres fogyasztása javasolt. Cserépben, balkonládában, vagy a fűszerkertben is termeszthető, télen pedig a konyha ablakban is érdemes egy cseréppel termeszteni, így mindig kéznél van a vitaminban gazdag friss petrezselyem.
Borsfű
Borsfű, borsikafű. A borsfű egy egyéves fűszernövény, amely bár nem a pizzákhoz használt fűszernövény közé illő, de remekül illik pl. a halakhoz, vagy a tésztához. Magja gyorsan csírázik, a palántákat ültethetjük balkonládákba, cserépbe, vagy a fűszerkertbe. A bors elterjedése előtt az ételek fűszerezésére, csípőssé tételére használták, ma is használják erre.