Bio napraforgó mag csíráztatáshoz és mikrozöld 30 gr
Szeretnél egészségesebben étkezni és még több vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájutni? Akkor készíts reggelire bio napraforgómagból készült csíranövényeket, vagy mikrozöldeket, amelyek tele vannak értékes ásványi anyaggal és vitaminokkal. Turbózd fel a reggeli salátádat, vagy készíts ebédre finom salátát mikrozöld napraforgóval, de egy esti zöld turmix is nagyon finom. Vetés: egész évben. Egy tányér csíra előállításához 1 evőkanál magot használunk. A csírázáshoz szükséges hőmérséklet: 20 C fok, öntözés naponta kétszer. Csírázási idő: 3-8 nap. |
|
Cikkszám: | bm477 |
Elérhetőség: | Utolsó 9 db raktáron |
Szállítási díj: | 1.390 Ft |
|
Leírás és Paraméterek
Szeretsz kertészkedni és szereted az egészséges ételeket? Szeretnél a családodnak télen is minden reggel egy egészséges szendvicset készíteni? Ugye te is unod már a boltban kapható zacskós salátákat, amelyek néha nem épp a frissesség érzetét keltik benned? Felejtsd el mostantól az unalmas reggeli szendvicseket, és készíts minden nap egy izgalmas és vitamindús reggelit vagy ebédet családodnak.
A legtöbb nőnek gondot okoz, hogy hogyan készítsen olyan ételt naponta, ami változatos, és mégis egészséges, és nem kerül több ezer forintba valamint túl sok ideig az elkészítése.
A mikrozöldségek a segítségedre lesznek, hogy az egész család örömmel fogyassza majd a vitaminokban és ásványianyagokban gazdag szendvicseket, salátákat, miközben te még a hobbidnak is hódolhatsz, vagyis közben kertészkedsz is, és mindezt akár a konyhádban is megteheted.
A mikrozöldek termesztése gyerekjáték, még a kezdő hobbikertészek is sikert érhetnek el vele. Kis helyen is tudsz folyamatosan egészséges mikorzöldeket termeszteni, és mindössze napi pár perc gondozást igényelnek.
De mik is azok a mikorzöldségek?
A mikrozöldek valójában olyan hétköznapi zöldségek és fűszernövények, amelyeket nem sokkal azután szüretelünk le, miután kibújtak a földből. Ezeken a mini növényeken még épp csak az első kis levelek látszódnak, és mégis tele vannak értékes ásványianyagokkal, vitaminokkal.
A mikrozöldek gazdagok vitaminokban, magnéziumban, káliumban, cinkben és rézben. Sok bennük a sejtfiatalító klorofill, enzim és az antioxidáns. A mikrozöldekben lévő tápanyagok hozzájárulnak az idegrendszer, az izmok és az immunrendszer megfelelő működéséhez, a bőr, a köröm és a haj szépségéhez, a csontok egészségének megőrzéséhez.
Figyelemre méltó, hogy vöröskáposzta mikrozöldség 260-szor több β-karotint tartalmazott, mint a kifejlett növény. A mikrozöldek tápanyagtartalma akár negyvenszer magasabb, mint a kifejlett növényé. Tehát egy mikrozölddel készült reggeli szendvics, felér egy komplett vitamin tablettával.
Hogyan kell mikrozöldet termeszteni egyszerűen akár a konyhaablakban?
Szükséged lesz egy jó minőségű mikrozöld termesztéshez ideális bio vetőmagokra, amelyek mentesen mindeféle vegyszeres kezeléstől.
Valamint egy ültetőközegre és edényre.
Hogyan csíráztasd a magvakat?
A magvakat ne vesd túl sűrűn, mert elnyomják egymást, és nem tudnak megfelelően fejlődni. Az adott vetőmag csomagolásán megfelelő útmutatót kapsz a gyártótól, hogy milyen sűrűn vesd a magvakat.
Ültetés előtt érdemes a magvakat 4-8 órára vízbe áztatni, így megszívják magukat vízzel, megduzzadnak, és megindul a csírázás folyamata a mag belsejében. Áztatás után többször, alaposan öblítsd le a magvakat, így is csökkentheted a penészesedés esélyét.
A magvakat ezután ültesd el földbe, vagy oszlasd el megfelelő sűrűségben az ültetőközeg tetején. Míg nem bújnak ki a csíranövények a magból, addig nincs szükségük fényre, a csíráztatást sötét helyen is végezheted. Az ideális hőmérséklet a csírázáshoz a 20-25 Celsius fok, azaz a szobahőmérséklet.
Naponta egyszer-kétszer nedvesítsd át az ültetőközeget úgy, hogy a felesleges víz alul eltávozhasson. Ha pang a víz, akkor a föld is penészesedni fog. Ha csapvízzel öntözöl, akkor ügyelj rá, hogy legyen állott csapvíz.
Mikor szüretelheted a mikrozöldeket?
A csírák növényfajtától függően 4-10 nap alatt kihajtanak. A mikrozöldeket körülbelül 10 cm-es nagyságnál kell „betakarítani”, de mérettől függetlenül az ideális időpont, amikor a csíralevelek után kihajtanak az első igazi levélkezdemények. A második levélkezdemény kifejlődését már nem szabad megvárni. A mikrozöldeket egyszerűen ollóval vágd le, és máris fogyaszthatod szendvicsben, salátában, zöld turmixban, de bármilyen főtt ételre is szórhatod, így egyszerre díszíted és dúsítod vitaminnal az ételt.
Hogyan használd fel a mikrozöldeket?
A különböző mikrozöldekből készíthetsz naponta friss szendvicseket, úgy hogy naponta más-más mikrozöldséggel gazdagítod a szendvicseket. Ebédre friss salátát, vagy finom főételt is tudsz készíteni, úgy, hogy díszítésnek a frissen levágott mikrozöldeket használod fel. De ha szereted a zöldturmixot, akkor a mikrozöld lehet az alapja a napi zöldturmixodnak.