Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Így használd fel a levendula virágát

Így használd fel a levendula virágát

Gyönyörű szép levendula virág nyílik a kertedben, de ötleted sincs, mire tudod felhasználni ezeket? Összeszedtünk neked néhány tippet és ötletet, mi mindent tudsz levendulavirágból készíteni házilag, egyszerűen, és gyorsan.

A levendula virágnak nem csak fantasztikus színe és illata miatt nem lehet ellenállni, de a benne található illóolaj jótékony hatása miatt is érdemes kipróbálnod a belőle készült finomságokat.

Biztosan hallottál már a levendula szörpről, levendulás kekszről, levendulás limonádéról, vagy a levenduladzsemről. Nos, ezeket te magad is el tudod készíteni, egy kis kézügyességgel, és némi idő és energia ráfordítással, ha van a kertedben levendulavirág, de ha nincs, akkor sincs gond, hiszen gyógynövényboltban vásárolhatsz szárított levendula virágot.

Ha a konyhában szeretnéd a levendulát felhasználni, pl. hússütéshez, akkor bátran ízesítsd az ételt a levendula levelével, a legtöbb provence-i és olasz fűszerkeverékben a levendula levelét használják fel.

Levendulás fűszerkeverék növényei

Süteménysütéshez a virágát érdemes felhasználni, de ha még nem sütöttél vagy főztél levendulával, mindig csak kis adagban kezd el, mivel ennek a növénynek nagyon erős az íze és aromája.

De levendulából készíthetsz pl. krémeket, olajat, teát, borogatást, vagy gyógynövényes fürdőt is.

Íme, néhány egyszerű recept a levendula felhasználásához:

Levendulás mézes limonádé

Hozzávalók:

1 liter szűrt víz, vagy szénsavmentes ásványvíz

2,5 dl bio méz

1 evőkanál levendulavirág

2,5 dl citromlé

Jégkocka

Friss levendulavirág a díszítéshez

Elkészítés:

A vizet tedd bele egy lábosba, majd kezd el felforralni. Közben add hozzá a mézet, a levendulát, keverd össze, majd zárd el a tűzhelyet, és lefedve hagyd állni, kb. 20 percig.

20 perc elteltével, szűrd le a vizet, és öntsd bele egy kancsóba, majd add hozzá citromlevet. Érdemes megkóstolni, és ha szükséged, mézzel vagy citromlével lehet még ízesíteni. Tálaláskor jégkockával és levendula virággal díszítve kínáld a vendégeid számára.

Levendulás limonádé

Levendulás sült burgonya

Vásárolj boltban sütéshez javasolt parázs burgonyát, majd jó alaposan mosd meg mindegyik darabot. Ezután egy sütőlemezt olajozz ki, vagy tegyél bele sütőpapírt. A burgonyákat kend meg olívaolajjal, majd szórd meg őket nagyon kevés levendulavirággal, sóval és borssal, majd a sütőbe tolva süsd őket arany barnára.

Levendulatea:

A levendulatea segít az esti elalvásban, nyugtat és ellazít. Amennyiben vérnyomás problémáid vagy szívpanaszaid vannak, kérd ki orvosod tanácsát a fogyasztása előtt.

Áztass be egy kiskanál levendulavirágot, forró, de nem lobogó vízbe, majd hagyd állni kb. 5 percet, majd ízesíts kedved szerint mézzel, citrommal. Este lefekvés előtt érdemes elfogyasztani.

Levendula tea

Levendulás cukor és levendulás só

Szükséged lesz cukorra, tengeri durvaszemű sóra és természetesen levendulavirágra szárítva.

A levendula virágokat szárítsd ki, majd egy kávédarálóban őrölt finom szemcsére vagy akár por állagúra.

Ezután az egyik felét keverd össze a sóval, a másik felét pedig a cukorral. Tedd őket egy jól záródó üvegbe, és címkézd fel mindkét üveget, és mehetnek a kamrapolcra.

Levendulás só

Levendula szörp cukorral

A legegyszerűbb levendulaszörp az, amely kristálycukorral készül. Ha nem kell vigyázni a vonalaidra, és nem okoz gondot a cukorfogyasztás, akkor nyugodt szívvel válaszd ezt a receptet. Extra tipp: ha aromásabb ízre vágysz, akkor tegyél hozzá még két evőkanál mézet.

Hozzávalók:

250 ml víz

250 ml cukor

1 evőkanál friss levendulavirág

 

Elkészítése:

A recepthez használhatsz szárított virágot is, ha ahhoz jutsz hozzá. A vizet, cukrot és a virágokat tedd egy kisebb edénybe, és tedd fel tűzre, kis lángra.  Várd meg, míg felforr, aztán hagyd gyöngyözve forrni 1 percig. Ezután zárd el a lángot, és hagyd hűlni fél óráig. Tiszta, jól záródó üvegbe öntsd a szirupot egy teaszűrőn át, hogy a virágok ne maradjanak benne. Jól zárd le az üveget, és tárold hűtőben.

levendulás keksz

Levendulás keksz

Hozzávalók:

  • 1 db levendula (kb. 1 evőkanálnak felel meg)
  • 100 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 150 g finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 3 teáskanál vaníliaaroma

Egy nagyobb méretű tálba tedd bele a puha vajat, a cukrot, és a lisztet, majd jó alaposan keverd ki. közben add hozzá a többi hozzávalót is, és addig keverd, míg a tészta összeáll. ezután nyújtsd ki és formázz belőle kekszeket. Előmelegített sütőbe tolva 160 C fokon 15-20 perc alatt süsd aranybarnára.

Ha te is imádod a levendula illatát és jótékony hatását, próbáld ki levendulás termékeinket, pl. a levendulás illatgyöngyünket, vagy a levendulás kecsketejes szappanunkat, vagy a búza párnánkat levendulával töltve, de ha imádod az illatos meleg fürdőket, akkor a levendulás fürdőgolyóinkat is javasoljuk!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: levendula

Keresés