Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Így készíts gyorsan cukkinis spagettit a kertedből

Így készíts gyorsan cukkinis spagettit a kertedből

A cukkini termesztése nagyon egyszerű, kezdő kertészek is nyugodtan bele vághatnak. Ha neked is van a kertedben cukkini, mutatunk hozzá egy gyors és nagyon finom cukkinis spagetti receptet, amely ráadásul még Vegán változatban is elkészíthető.

A cukkini akár a veteményes kertben, de akár egy nagyobb cserépben is szépen fejlődik teraszon, erkélyen, tehát balkonkertben is termeszthető.

A cukkinit legkönnyebben magról tudod szaporítani, a magokat csak akkor vesd el, ha az éjszakai fagyok már nem fenyegetik a palántákat.

A cukkini kedveli a napos meleg helyeket, így érdemes olyan helyre ültetni, ahol napi 6-8 órán keresztül éri a napfény.

Ha azt szeretnéd, hogy egész nyáron át tud majd szüretelni a finom vitamindús cukkiniket, érdemes szakaszosan vetni a magokat, vagyis az első adagot május végén, június elején, majd egy másodvetést is iktass be, július közepén.

A cukkinit akkor érdemes leszedni, amikor eléri a 10-18 cm.-t, és szép fényes sima a héja.

Ahhoz hogy igazán szép és dús termést tudjál majd szedni a cukkini tőről, szükséges lesz méhekre, akik beporozzák a virágokat, így érdemes a cukkini mellé körömvirágot, mézontófüvet, repcét, vagy más méhbarát növényt is ültetned,de a legegyszerűbb ha egy méhbarát viráglabdát ültetsz mellé, amely egy szakemberek által készített méhlegelő vetőmag keveréket tartalmazz!.

Ha pedig olyan szerencsés vagy, hogy már terem a cukkinid a kertben, íme, egy gyors és nagyon finom recept mellé:

Cukkinis spagetti olasz módra vegán változatban

Cukkinis spagetti olasz módra Vegán változatban

25 dkg tojás nélküli spagetti tészta
Hozzávalók

50 dkg zsenge cukkini, ha van sárga és zöld színű is a kertedben, használd fele-fele arányban.

4 evőkanál olívaolaj

Só, bors

1-2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A tésztát forró sós vízben főzd ki, majd alaposan öblítsd le és szűrd le, majd tedd bele egy nagyobb tálba.

A cukkinik végét vágd le, majd egy késsel vágd fel őket vékony karikákra.

Egy serpenyőben forrósítsd fel az olajat, majd dobd rá a fokhagymát és forgasd át benne, így az olaj átveszi a fokhagyma ízét. Ezután szedd ki a fokhagymákat, és az ízesített olajon süsd át a cukkini karikákat, közben szórd meg sóval, borssal.

Végül nincs más dolgod, mint a sült cukkinit összeforgatni a tésztával, megszórni egy kevés petrezselyem zölddel, és Vegán reszelt sajttal. Tipp: A cukkiniket szórd meg olasz fűszerkeverékkel és így süsd ki őket.

Hozzávalók:

  • 2 ek. bazsalikom
  • 2 ek. majoranna
  • 1 ek. oregánó
  • 1 tk. rozmaring
  • 1 tk. kakukkfű
  • 1 tk. fokhagyma-granulátum

De természetesen a friss fűszernövények mindig jobb ízt adnak az ételnek.

Ha szeretnél a kertedbe cukkinit ültetni, próbáld ki a veteményes viráglabdát, amelyben többek között cukkinis viráglabda is található, valamint céklát, sárgarépát, fehérrépát, és fejes salátát. A viráglabdák használata egyszerű és könnyű, mindössze a megfelelő időben el kell helyezni a kertben, amelyek az eső, valamint a meleg hatására a viráglabdák szétesnek és a magok csírázásnak indulnak.

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: recept Veteményeskert

Keresés