Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Így növessz egészséges mikrozöldeket télen a lakásban

Így növessz egészséges mikrozöldeket télen a lakásban

Szerencsére ma már nem kell kert ahhoz, hogy saját, egészséges, vegyszermentes zöldségeket termessz magadnak. Sőt, nyárnak sem kell lenni, mert télen is megtermelheted saját zöldségeidet. Hogyan? Egyszerűen, mikrozöldekkel! A mikrozöldek termesztése egyáltalán nem bonyolult, és bőven megéri, különösen télen, amikor sokkal kevesebb friss zöldséghez és gyümölcshöz jutunk hozzá. A házilag termesztett mikrozöldekkel vitamindús zöldségkerted lehet otthon, még a téli hónapok alatt is!

 

Mik azok a mikrozöldek?

 

Ahogy a nevük is sugallja: zöldségek kicsi változatban. Éppen a méretük teszi lehetővé azt, hogy lakásban termeszd őket, akár még télen is. A mikrozöldek a kifejlett, felnőtt zöldségek fiatal, két hétnél nem idősebb rokonai, melyeket ifjonc korukban, 4-10 cm-esen kell „betakarítani”. De mivel fiatal, erőteljes növekedésben lévő hajtások, éppen azért van bennük sokkal több tápanyag, vitamin, ásványi anyag és enzim, mint a kifejlett növényben.  Ezek az üde, enzimekben gazdag mikrozöldek igazi életelixírek a testünk számára, valósággal megfiatalítják a sejtjeinket, ezért érdemes őket minden nap fogyasztani.

 

Milyen növényeket lehet mikrozöldként termeszteni otthon?

 

Gyakorlatilag minden növényből lehet mikrozöld, csupán addig kell nevelni, míg a csíralevélkék után kibújnak az első valódi levelek. A leggyakoribb mikrozöldek, melyeket otthon is termeszthetsz, a búza, a vöröskáposzta, a lucerna, a napraforgó, a zsázsa, a retek, a brokkoli, a mustár és a mángold.

 

Mi szükséges a mikrozöldek otthoni termesztéséhez?

 

Első lépésként találnod kell egy világos, ablak közeli helyet, ahová elhelyezheted a fejlődő növényeket. Ha van rá lehetőséged, akkor a konyhaablak tökéletes hely lehet számukra. A csírázáshoz nem kell más, csak meleg és víz, a fényt már csak a fejlődő növények fogják igényelni.

·         A termesztéshez szükséged lesz ültetőközegre, amit bármilyen termesztő edényben elhelyezhetsz, műanyag edényben, de akár vízálló papírtálcában is. A lényeg, hogy az edény alja lyukas legyen, hogy a felesleges víz távozhasson, és ne pangjon a víz az edényben.

·         Az ültetőközeg is többféle lehet. Vetheted a magvakat palánta ültetőföldbe, fűszer- és gyógynövény földbe, de magad is készíthetsz megfelelő földkeveréket egy rész virágföldből, egy rész homokból és egy rész tőzegből. Ezen kívül választhatsz kókuszrostot vagy ültetőpárnát is ültetőközegként. Ha földbe vetsz, akkor a magvakat egy vékony földréteggel kell betakarni, a kókuszrostnál és ültetőpárnánál azonban a magvakat nem kell betakarni, elegendő az ültetőközeg felületén egyenletesen eloszlatni. Bármilyen ültetőközeget választasz, fontos, hogy jól szellőzzön, ugyanakkor a vízmegtartó képessége is megfelelő legyen.

 

Hogyan csíráztasd a magvakat?

 

A magvakat ne vesd túl sűrűn, mert elnyomják egymást, és nem tudnak megfelelően fejlődni. Az adott vetőmag csomagolásán megfelelő útmutatót kapsz a gyártótól, hogy milyen sűrűn vesd a magvakat.

Ültetés előtt érdemes a magvakat 4-8 órára vízbe áztatni, így megszívják magukat vízzel, megduzzadnak, és megindul a csírázás folyamata a mag belsejében. Áztatás után többször, alaposan öblítsd le a magvakat, így is csökkentheted a penészesedés esélyét.

A magvakat ezután ültesd el földbe, vagy oszlasd el megfelelő sűrűségben az ültetőközeg tetején. Míg nem bújnak ki a csíranövények a magból, addig nincs szükségük fényre, a csíráztatást sötét helyen is végezheted. Az ideális hőmérséklet a csírázáshoz a 20-25 Celsius fok, azaz a szobahőmérséklet.

Naponta egyszer-kétszer nedvesítsd át az ültetőközeget úgy, hogy a felesleges víz alul eltávozhasson. Ha pang a víz, akkor a föld is penészesedni fog. Ha csapvízzel öntözöl, akkor ügyelj rá, hogy legyen állott csapvíz.

 

Mikor szüretelheted a mikrozöldeket?

 

A csírák növényfajtától függően 4-10 nap alatt kihajtanak. A mikrozöldeket körülbelül 10 cm-es nagyságnál kell „betakarítani”, de mérettől függetlenül az az ideális időpont, amikor a csíralevelek után kihajtanak az első igazi levélkezdemények. A második levélkezdemény kifejlődését már nem szabad megvárni. A mikrozöldeket egyszerűen ollóval vágd le, és máris fogyaszthatod szendvicsben, salátában, zöld turmixban, de bármilyen főtt ételre is szórhatod, így egyszerre díszíted és dúsítod vitaminnal az ételt.

Fontos, hogy megbízható helyről szerezd be a mikrozöld magvakat, így biztosan kihajtanak, és egészséges, tápanyagdús növényeket fogyaszthatsz egész évben otthon – még télen is.

Próbáld ki mikrozöld ültető tálcáinkat!

Keresés