ÍGY SZÁRÍTS FŰSZERNÖVÉNYEKET HÁZILAG, ÉS ALKOSD MEG A SAJÁT FŰSZERKEVERÉKEDET!
Aki egyszer kipróbálta a fűszernövények termesztését, és a friss fűszernövénnyel történő főzést, gyorsan lemond a boltban kapható fűszerkeverékekről. Most ősszel eljött az ideje, hogy a megmaradt zöld fűszernövényeket szárítva tartósítsuk a téli hónapokra. Megmutatjuk mire érdemes figyelni a fűszernövények szárítása során.
A boltokban egyre drágábban kaphatóak a különböző fűszerkeverékek, pedig ezeket mi magunk is előállíthatjuk, ha rendelkezünk egy kerttel, vagy akár egy erkéllyel, ahol fűszernövényeket tudunk termeszteni.
Egész nyáron át folyamatosan szüretelhetjük, vághatjuk a friss fűszernövényeket, hiszen legyen szó bazsalikomról, lestyánról, petrezselyemről, vagy metélőhagymáról, bőséges termésre számíthatunk. De mi történik, akkor, ha nem tudunk annyi fűszernövényt felhasználni, mint amennyi terem a nyár folyamán.
Ebben az esetben sem szabad elveszni, hagyni az értékes, vitamindús leveleket és hajtásokat, egyszerűen szárítva kell tartósítani és eltenni őket a kamrában a téli hónapokra. A szárított fűszernövények üvegbe zárva megőrzik aromájukat, illatukat, így a főzés során koncentráltan ízesítik az ételt.
Mikor kell betakarítani a fűszernövényeket a szárításhoz?
A legjobb időpont a betakarításhoz az, amikor még nem kezd el virágot hozni a növény, vagy amikor épp csak megjelennek az első kis virágbimbók. Ilyenkor legmagasabb a levelekben és hajtásokban az illóolaj tartalom.
A betakarítás második fázisa az ősz, ilyenkor a fagyos idők beállta előtt érdemes még leszedni a megmaradt leveleket és hajtásokat, amelyeket télire szárítva tudunk majd felhasználni és tárolni.
Hogyan szárítsuk ki a fűszernövényeket.
Első lépésben vizsgáljuk át a leszedett növényi részeket, nincs –e köztük gyomnövény, rovar, egyéb szennyeződés. Ezután jó alaposan mossuk meg a leveleket, a rárakodott portól-piszoktól.
A vékonyabb levelű növényeket, mint a petrezselyem, oreganó, bazsalikom, lestyán, kapor, nyáron, a meleg levegőn is gyorsan kiszárad. Tegyük bele a növényeket egy tüllzacskóba, és akasszuk fel egy árnyékos jól szellőző részre. Szinte pár nap alatt teljesen kiszáradnak a növények.
A vastagabb levelű fűszernövényeket, mint pl., a rozmaring, babérlevél, zsálya, tovább kell szárítani, ezek lassabban száradnak ki.
Ha egy jól szellőző kamrával vagy nyári konyhával rendelkezünk, készíthetünk kis fűszercsokrokat, ezeket összekötve fejjel lefelé felakasztva is lehet szárítani, arra figyelve, hogy elég levegő járja át a hajtásokat, nehogy bepenészedjenek. Ennek az egyetlen hátránya, hogy a fűszercsokor kissé poros lesz, ha túl sokáig lógatjuk fel.
A nagyobb nedvességtartalmú fűszernövényeket, mint pl. a bazsalikom, tárkony, citromfű, menta, akár a fagyasztóba is betehetjük, pl. egy vízzel teli jégkockatartóba belekeverve, de akár fűszervajat is készíthetünk belőlük.
Hogyan szárítsuk ki ősszel a fűszernövényeket?
Ősszel a levegő hőmérséklete már csökken, így a szárítás a szabadban már nem zajlik le túl gyorsan, ilyenkor jobb, ha a lakásban szárítjuk ki a növényeket.
Erre a legjobb megoldás egy aszaló gép, amely szinte pár óra alatt teljesen kiszárítja a fűszernövényeket.
Sütőben is lehet fűszernövényeket szárítani, de itt nagyon kell figyelni a megfelelő hőfokra, és a szellőzésre, épp ezért mi ezt a módszert nem javasoljuk.
Hogyan tárold a fűszernövényeket?
Amikor a fűszernövény már teljesen kiszáradt és pergős lesz, morzsold le a leveleket a száráról, és tedd bele egy jól záródó steril tiszta üvegbe. Fontos, hogy az üveget olyan helyre tedd a kamrában, ahol nem éri napfény és nem túl magas a hőmérséklet.
Ha nem szeretnéd, hogy a levesben levél darabkák úszkáljanak a főzés során, egy kávédarálóban őröld a számodra megfelelő állagúra a leveleket, így pont olyan lesz, mint a boltban vásárolt őrölt fűszernövények.
Készíthetsz remek fűszerkeveréket, fűszerolajat, vagy fűszervajat, de akár fűszer sót is.
Mediterrán fűszerkeverék
Hozzávalók:_
- 3 ek. rozmaring
- 3 ek. majoranna
- 3 ek. bazsalikom
- 2 ek. borsikafű
- 1 ek. kakukkfű
- 1 tk. tárkony
Ha pedig sült csirkéhez szeretnél fűszerkeveréket készíteni:
- 1 tk. rozmaring
- 1 tk. kakukkfű
- 2 ek. fűszerpaprika
- 1 ek. őrölt bors
- 1 ek. őrölt kömény
- 1 tk. cayenne-bors
- 1 tk. fokhagyma-granulátum
A fűszervajhoz szerezz be piacon jó minőségű házi vajat, kb. 250 gr mennyiséget, és keverd össze 2 teáskanálnyi petrezselyemmel, zúzott fokhagymával, metélőhagymával, sóval és kevés borssal. A fűszervajat télire a mélyhűtőben is tárolhatod.
A fűszersó is remek lehetőség a fűszernövények felhasználásához.
Vegyél 30-40 dkg jó minőségű nagy szemű tengeri sót. Egy bio citrom héját reszeld le és jó alaposan szárítsd ki. A sót keverd össze a szárított bio citromhéjjal és 2 evőkanálnyi szárított kakukkfűvel.
De ugyanígy tudsz készíteni petrezselymes, chilis, kapros, zelleres, levendulás, vagy rozmaringos fűszer sót.
Készíts varázslatosan finom olasz pizzát vagy mennyei ízletes tésztákat, és érezd magad valódi mesterszakácsnak. Tedd különlegessé ételeidet friss aromás illatos mediterrán fűszernövényekkel, amelyek a nyár és a tengerpart csodálatos érzését viszik el a te konyhádba is. Felejtsd el a bolti szárított íztelen fűszereket, és helyette használj illóolajokban és vitaminokban gazdag friss fűszernövényeket a főzéshez, sütéshez.
A pizza fűszerkert viráglabdákban kakukkfű, oregánó, bazsalikom, borsfű és petrezselyem vetőmagok találhatóak.
A viráglabdákat nagyon könnyű használni, segítségükkel gyorsan tudsz egy látványos fűszerkertet megalkotni, akár a konyhádban, az ablakban az erkélyeden egy balkonládában, vagy a kertedben is. Alkosd meg a saját organikus pizza fűszerkertedet, és készíts menyei illatos pizzákat.