Így készíts forró fűszeres karácsonyi teát házilag
Odakint már kopogtat a téli fagy, és te egyre jobban vágyódsz az ünnepi hangulatra, a kandallóban ropogó tűz melegére, és egy jó forró finom teára? Semmi gond, megmutatjuk, hogyan tudsz házilag, percek alatt készíteni egy igazi karácsonyi fűszeres teát, amely felmelegít és ellazít.
Ez a tea tökéletes alkalmas egy hűvös reggelen, hogy felmelegítsen, vagy egy hétvégén, amikor szeretnél végre kikapcsolódni és ellazulni.
Miért szeretjük ezt a karácsonyi teát?
- Mert csak természetesen összetevőket tartalmazz.
- Mert bármikor magunkkal vihetjük a munkahelyre egy termoszban.
- Mert gyorsan elkészíthető akár hétköznap, akár hétvégén.
- Mert igazi ünnepi hangulatot nyújt a fogyasztása során.
- Mert cukor nélkül készítve még a kalória tartalma is igen alacsony
- Mert tele van antioxidánsokkal és flavonoidokkal, amelyeknek gyulladáscsökkentő és stressz oldó hatása is van.
Mire lesz szükséged, hogy elkészítsd a saját karácsonyi teádat?
- 1 zacskó fekete teára
- Szűrt vízre (csapvíz nem ideális, mert megváltoztatja a tea ízét.)
- Friss narancsra
- 1-2 db édes almára
- Néhány fahéj rúdra
- 1-2 szem egész szegfűszegre
- Kevés reszelt szerecsendióra
- Csillagánizsra
- Vaníliarúdra
Hogyan kell elkészítened a karácsonyi teát
Mivel ebben a teában sok az egész fűszer, a legjobb, ha a fűszereket beleteszed egy teaszűrbe vagy teatojásba és így készíted el a teádat.
Először készíts elő minden hozzávalót, amelyekre szükséged lesz a teafőzéshez:
Teáskanna vagy lábos
Vízforraló
Teaszűrő vagy teatojás
Hozzávalók:
1 evőkanál fekete tea
8 csésze (2,5 dl) szűrt víz, vagy desztillált víz
1 egész narancs
1 egész édes alma
4-5 szem szegfűbors
5 szem egész szegfűszeg
¼ Teáskanál reszelt szerecsendió
1 csillagánizs
2 egész fahéjrúd
1 vaníliarúd
Igény esetén cukor méz vagy édesítőszer, juharszirup
Elkészítés:
Forralj vizet a lábosban, teafőzőben vagy a vízforralóban.
Ezután a forró vizet öntsd rá a szárított teára és hagyd állni kb. 3-4 percig, ezután szűrd le a teát.
Miközben a tea ázik, készítsd el a karácsonyi fűszerkeveréket akár egy teaszűrőbe téve, vagy egy kis tüll zacskóba, a fahéj rudat és a vaníliát még ne tedd bele.
A forró teát öntsd át egy hőálló edénybe vagy lábosba, és kezd el forralni takaréklángon. Ha szeretnél bele tenni cukrot vagy mézet, vagy más édesítőszer, most tedd bele.
Az almát és a narancsot mosd meg és vágd fel vékony szeletekre. A gyümölcskarikákat, a fahéj rudat és a vanília rudat tedd bele a teába, és hagyd főni kb. 15-20 percig.
Végül szűrd le a teát és öntsd bele teásbögrébe. Díszítésnek használhatsz még egy fahéj rudat, alma vagy citrom esetleg narancs karikákat.
Természetesen a fűszereket kedved és ízlésed szerint tudod változtatni, ha valamelyik fűszert túl erősnek érzed, nyugodtan hagyd ki a receptből.