Mennyei mentás zöldborsókrém leves ,ami feldobja a napodat
A mentás zöldborsókrém leves frissítő, tápláló fogás, amely gyorsan elkészíthető és rendkívül egészséges. A zöldborsó tele van vitaminokkal, rostokkal, és antioxidánsokkal, a menta pedig tökéletesen kiegészíti frissességével. Próbáld ki te is ezt a könnyed nyári levest!
A zöldborsó régóta kedvelt alapanyag a konyhában, hiszen egyszerre tápláló és sokoldalúan felhasználható. Nemcsak főzelék formájában, hanem különböző levesek, pürék vagy akár saláták részeként is megállja a helyét. Az egyik legjobb példa erre a mentás zöldborsókrém leves, amely egy igazán könnyed és frissítő fogás. A zöldborsó természetes édessége és selymes textúrája remek alapot ad egy gazdag, mégis könnyed leveshez, míg a menta különleges ízvilágot kölcsönöz az ételnek. A frissessége és egyszerűsége miatt ideális választás meleg nyári napokra, de az év bármely szakában kiválóan illeszkedik egy egészségtudatos étrendbe. Lássuk, miért érdemes ezt a levest elkészíteni, és hogyan válhat a konyhád egyik kedvenc receptjévé!
A zöldborsó jótékony hatásai
A zöldborsó nemcsak finom, hanem tele van olyan tápanyagokkal, amelyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez. Először is, remek rostforrás, amely segíti az emésztést és hozzájárul az anyagcsere megfelelő működéséhez. Emellett magas a fehérjetartalma is, ami különösen fontos lehet, ha vegetáriánus vagy vegán étrendet követsz, hiszen a növényi eredetű fehérjék közül az egyik legjobb választás. Vitaminokban is gazdag: különösen sok C-vitamint tartalmaz, ami az immunrendszer erősítésében játszik szerepet, illetve K-vitamint, ami a csontok egészségét támogatja.
A zöldborsóban található antioxidánsok segítenek a sejtek védelmében, és csökkenthetik a krónikus betegségek kialakulásának esélyét. Magas vastartalmának köszönhetően pedig hozzájárul a vérképzéshez és az energiaszint fenntartásához. Rendszeres fogyasztása javíthatja a szív- és érrendszeri egészséget, segíthet a koleszterinszint csökkentésében, és támogatja a szervezetet a gyulladásos folyamatok leküzdésében.
A zöldborsó termesztése
A zöldborsó termesztése meglehetősen egyszerű, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy gyakran megtaláljuk az asztalunkon. Ez az egynyári növény hidegtűrő, ezért korán, már kora tavasszal vethető. Általában jól érzi magát napos vagy enyhén árnyékos helyeken, és nem igényel különösen tápanyagban gazdag talajt, bár a jó vízelvezetés fontos számára. A borsó növekedésének érdekében rendszeres öntözést igényel, de nem szabad túlöntözni, mivel a túl nedves talaj gyökérrothadáshoz vezethet.
A zöldborsót szinte bármilyen konyhakertben vagy akár nagyobb cserépben is nevelheted, így ha van egy kis helyed az erkélyen, érdemes belevágni a termesztésébe. Amikor a hüvelyek megtelnek és érett zöldborsók fejlődnek bennük, szüretelhető. A frissen szedett borsó íze összehasonlíthatatlanul jobb, mint amit a boltok polcain találhatsz, és nem utolsó sorban a saját termesztésű alapanyag mindig különlegesebb érzést ad az elkészített ételeknek.
Miért jó elkészíteni ezt az ételt?
A mentás zöldborsókrém leves nemcsak könnyű és ízletes, de gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Az alapanyagok többsége könnyen beszerezhető, ráadásul a zöldborsó lefagyasztva is megőrzi vitamin- és tápanyagtartalmának nagy részét, így egész évben hozzáférhetünk. A menta frissessége tökéletesen kiegészíti a zöldborsó természetes édességét, így egy igazán harmonikus, kiegyensúlyozott ízvilágot kapunk.
A leves ideális választás azoknak, akik könnyű, de tápláló ételt szeretnének készíteni, ami nem terheli meg a gyomrot, mégis elegendő energiával látja el a szervezetet. Ha valami frissre, különlegesre vágysz, ez a leves igazi jolly joker lehet a konyhában, hiszen az ízek kombinációja szinte mindenkinek elnyeri a tetszését.
Mentás zöldborsókrém leves recept
Az alábbiakban bemutatok egy egyszerű receptet, amivel könnyedén elkészítheted ezt a frissítő levest otthon is.
Hozzávalók:
- 500 g zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
- 1 közepes fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 közepes krumpli
- 1 liter zöldségleves alaplé
- 1 csokor friss menta
- 1 dl tejszín (opcionális)
- olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
Az elkészítéséhez először apróra vágjuk a hagymát és a fokhagymát, majd egy kevés olívaolajon üvegesre pároljuk őket. Ezután hozzáadjuk a meghámozott, apróra vágott krumplit, majd felöntjük az alaplével, és közepes lángon puhára főzzük. Amikor a krumpli megpuhult, hozzáadjuk a zöldborsót, és további 5-10 percig főzzük, amíg teljesen megpuhul. Ekkor jöhet a leves fő ízesítője, a friss menta – levélről letépkedjük, és hozzáadjuk a leveshez.
A főzés befejeztével az egész levest botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ha szeretnénk, tehetünk hozzá egy kis tejszínt is, hogy még selymesebb legyen az állaga, de enélkül is finom. A végén sóval és borssal ízesítjük, majd tálalhatjuk frissen pirított kenyérrel vagy egy kis mentalevéllel díszítve.
A mentás zöldborsókrém leves egyszerűen elkészíthető, mégis különleges fogás, amely bármilyen étkezést feldob. Friss, könnyű, tele van tápanyagokkal, és nem utolsósorban elképesztően finom. Próbáld ki te is, és fedezd fel a zöldborsó és a menta tökéletes párosát!
Ha te is szereted a virágokat , és a kertészkedést, nézz szét nálunk a Zümishopban!