Így készítettem pizza fűszerkeveréket házilag
Üdvözlök mindenkit! Anna vagyok, egy hobbi kertész, és ma szeretném megosztani veletek, hogyan készítettem házilag pizza fűszerkeveréket. Az idén ültettem egy különleges pizza fűszerkert viráglabdát a kertemben, ami igazán egyszerűvé tette a dolgomat.
Mi is az a Pizza fűszer viráglabda
A viráglabda belsejében vetőmagok vannak elrejtve, így csak bele kell nyomni a talajba és locsolni kell, hogy kicsírázzanak. A viráglabdát laza talajba kell belehelyezni, hogy a gyökerek megfelelően tudjanak fejlődni. Fontos, hogy napos helyre ültessük őket, mivel a fűszernövények szeretik a napfényt. Nem szabad hagyni kiszáradni, de túl locsolni sem szabad, mivel a túl sok víz is káros lehet. Idén a pizza fűszer viráglabda és a fűszerkert viráglabda rengeteg fűszernövényt eredményezett, amiket leszárítva tartósítottam. Többek között kakukkfű, oragánó, petrezselyem, zeller, és bazsalikom nőt a kertemben!
Fűszernövények Termesztése
Kakukkfű (Thymus vulgaris)
A kakukkfű egy erősen aromás fűszernövény, amely remekül illik pizzához. Száraz, jól áteresztő talajban és teljes napsütésben érzi magát a legjobban. Rendszeres metszéssel serkenthetjük a növekedést és a bokrosodást.
Oregánó (Origanum vulgare)
Az oregánó szintén egy napimádó növény, amely gazdag ízt ad a pizzának. Jó vízelvezetésű talajra van szüksége, és könnyen termeszthető. A leveleket virágzás előtt érdemes szedni, mert akkor a legaromásabbak.
Bazsalikom (Ocimum basilicum)
A bazsalikom a nyár egyik kedvence, ami meleg, napos helyet és sok vizet igényel. A leveleket rendszeresen kell szedni, hogy a növény folyamatosan új hajtásokat hozzon.
Borsfű (Satureja hortensis)
A borsfű egy kevésbé ismert, de nagyon ízletes fűszernövény. Jól áteresztő talajban és napos helyen nő a legjobban. Gyakori metszéssel serkenthetjük a növekedését.
Petrezselyem (Petroselinum crispum)
A petrezselyem két fő típusa létezik: a sima levelű és a göndör levelű. Napos vagy félárnyékos helyen, nedves, tápanyagban gazdag talajban érzi jól magát. A leveleket folyamatosan lehet szedni.
Majoránna (Origanum majorana)
A majoránna az oregánó közeli rokona, és hasonló körülmények között nő. A leveleket virágzás előtt érdemes szedni, hogy megőrizzék aromájukat.
Levél zeller (Apium graveolens var. secalinum)
A levél zeller gazdag ízű és jól illik a pizzához. Nedves, tápanyagban gazdag talajban és napos helyen nő a legjobban. A leveleket folyamatosan lehet szedni.
Metélőhagyma (Allium schoenoprasum)
A metélőhagyma egy finom ízű fűszernövény, amely jól illik a pizza szószhoz. Napos vagy félárnyékos helyen és jól áteresztő talajban nő a legjobban. A leveleket rendszeresen kell vágni.
Hogyan kell szárítani a fűszernövényeket?
A fűszernövények szárítása egyszerű folyamat. Miután leszedtem a növényeket, alaposan megmostam és megszárítottam őket. Ezután csokrokba kötöttem, és egy száraz, árnyékos helyre akasztottam őket fejjel lefelé. Pár hét alatt teljesen megszáradtak, és készen álltak az összekeverésre.
A szárított fűszernövényeket légmentesen záródó üvegekben vagy dobozokban tárolom, hogy megőrizzék aromájukat. Fontos, hogy a szárított növényeket hűvös, sötét helyen tartsuk, hogy ne veszítsenek ízükből. (Azóta vettem egy aszalógépet, amivel sokkal több növényt tudok gyorsan megszárítani.)
Az én kedvenc fűszerkeverékeim házilag:
1. Klasszikus Pizza Fűszerkeverék
- 2 evőkanál szárított oregánó
- 1 evőkanál szárított bazsalikom
- 1 evőkanál szárított kakukkfű
- 1 evőkanál szárított majoránna
- 1 teáskanál szárított borsfű
Az összes szárított fűszert finomra őröljük, és alaposan összekeverjük. Ezt a keveréket használhatjuk pizza készítésénél, hogy a tésztát és a szószt is ízesítsük.
2. Mediterrán Pizza Fűszerkeverék
- 2 evőkanál szárított oregánó
- 1 evőkanál szárított levél zeller
- 1 evőkanál szárított petrezselyem
- 1 teáskanál szárított metélőhagyma
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
Az összes szárított fűszert finomra őröljük és összekeverjük. Ez a keverék kiválóan illik a mediterrán ízvilágú pizzákhoz.
3. Fűszeres Pizza Fűszerkeverék
- 2 evőkanál szárított oregánó
- 1 evőkanál szárított kakukkfű
- 1 evőkanál szárított borsfű
- 1 teáskanál szárított petrezselyem
- 1 teáskanál szárított majoránna
Az összes szárított fűszert finomra őröljük és összekeverjük. Ez a keverék a pizzának egy kicsit fűszeresebb ízt ad, ami igazán különlegessé teszi.
Remélem, hogy tetszettek a fűszerkeverék receptek és inspiráltalak titeket is arra, hogy saját kertetekben termesszetek fűszernövényeket.
A fent említett recepteket bátran kiegészíthetitek sóval, borssal és más fűszerekkel is, hogy még inkább a saját ízlésetekre formáljátok. Például, egy csipet chili pehely vagy fokhagyma granulátum igazán pikánssá teheti a keveréket. Kísérletezzetek bátran, hiszen a házilag készült fűszerkeverékek legnagyobb előnye, hogy teljes mértékben testre szabhatók!
A házilag készített pizza fűszerkeverék nemcsak ízletesebb, hanem sokkal egészségesebb is, hiszen tudjuk, hogy pontosan milyen alapanyagokat használtunk fel. Kellemes kertészkedést és jó étvágyat kívánok a házi pizzákhoz!
Anna