Mennyei bazsalikomos paradicsomleves recept
A nyári napok egyik legkedveltebb levese a bazsalikomos paradicsomleves, amely nem csak finom, de frissítő is. Ez a leves tele van ízekkel, illatokkal, és tökéletesen passzol egy könnyed ebédhez vagy vacsorához. Egyszerűen elkészíthető, és garantáltan lenyűgözi a családot és barátokat. Nézzük meg, hogyan készítheted el ezt a csodálatos levest otthon!
Bazsalikomos Paradicsomleves
Hozzávalók:
- 1 kg friss, érett paradicsom
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 sárgarépa
- 1 zellerszár
- 1 csokor friss bazsalikom
- 1 evőkanál olívaolaj
- 500 ml zöldségalaplé
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1 teáskanál cukor (opcionális)
- Tejszín vagy tejföl a tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés:
Első lépésként a paradicsomokat kell előkészítened. Forralj fel egy nagy lábos vizet, majd ejtsd bele a paradicsomokat néhány percre, hogy könnyen lehúzható legyen a héjuk. Ha ezzel megvagy, húzd le a héjukat, és vágd őket kisebb darabokra.
A hagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellerszárat tisztítsd meg, majd aprítsd fel. Egy nagy fazékban hevítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg rajta a hagymát és a fokhagymát, amíg üvegesek nem lesznek. Add hozzá a sárgarépát és a zellert, majd párold őket néhány percig.
Ezután tedd a fazékba az előkészített paradicsomokat, öntsd fel a zöldségalaplével, és keverd össze. Ízlés szerint sózd és borsozd meg, valamint ha a paradicsomok savanykásabbak, egy teáskanál cukor is mehet bele, hogy kiegyensúlyozza az ízeket. Forrald fel a levest, majd vedd vissza a lángot, és főzd alacsony hőfokon 20-30 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
Amikor a leves már majdnem kész, add hozzá a friss bazsalikom leveleit, és főzd további 5 percig. Végül egy botmixer segítségével pürésítsd a levest, hogy sima és krémes állagot kapj. Ha szeretnéd, egy kis tejszínnel vagy tejföllel is gazdagíthatod a levest, hogy még selymesebb legyen.
Tálaláskor díszítheted friss bazsalikom levelekkel és egy kis csepp olívaolajjal. A bazsalikomos paradicsomleves hidegen és melegen is egyaránt finom, így bármilyen alkalomra tökéletes választás.
Ezzel a recepttel könnyedén készíthetsz otthon is ízletes, bazsalikomos paradicsomlevest, amely biztosan mindenkit elvarázsol majd! Jó étvágyat hozzá!
A saját termesztésű, friss bazsalikom használata hihetetlenül feldobja ezt a paradicsomleves receptet. Az otthon nevelt bazsalikom levelei sokkal aromásabbak és intenzívebb ízűek, mint a bolti verziók, így a leves még gazdagabb és illatosabb lesz. Ráadásul a bazsalikom termesztése nagyon egyszerű: elég egy napos hely, egy kis cserép, jó minőségű föld, és rendszeres öntözés. Pár hét alatt már szüretelheted is az illatos leveleket, amelyekkel bármikor feldobhatod az ételeidet.
Ültess bazsalikom viráglabdákat!
A bazsalikom viráglabdák különösen nagyszerűek, mert könnyen kezelhetőek és garantáltan sikerélményt adnak. Ezek a kis golyók tele vannak bazsalikom vetőmagokkal, amiket gondosan, kézzel helyeztünk el bennük. Csak annyit kell tenned, hogy belenyomod őket a laza talajba vagy balkonládába, és rendszeresen locsolod. A megfelelő víz és fény hatására a magok gyorsan kicsíráznak, és hamarosan élvezheted a friss bazsalikomot.
A bazsalikom viráglabdák ültetése egy kiváló módja annak, hogy több növényt helyezzünk el kis területen, és szép, rendezett megjelenést biztosítsunk a kertünkben vagy a balkonládánkban. Fontos, hogy a viráglabdákat egymástól 15-20 cm távolságra ültessük el, hogy elegendő helyük legyen a növekedéshez és a gyökerek fejlődéséhez.