Így alakíts ki „befőzős” kertet, akár a balkonkertben is!
Szeretnél kipróbálni néhány befőzős receptet, és megtölteni a kamrádat savanyúságokkal, vagy lekvárokkal? Akkor kezd el egy „befőzős” kert kialakítását, hiszen nagyon sok mindent meg tudsz majd termelni saját magad is, akár egy kisebb erkélyen vagy teraszon is.
Először is válaszd, ki mit szeretnél majd befőzni, pl. mi a kedvenc savanyúságod, vagy lekvárod, és ehhez válassz növényt a kertben.
A lekvárok készítéséhez gyümölcsfára lesz szükséged, de ha pl. eperdzsemet szeretnél készíteni, vagy málna lekvárt, elég néhány tő málnabokor, vagy szamóca tő. A szamócát akár a balkonkertben is tudod termeszteni, kis helyen is elfér, gondozása gyerekjáték.
Savanyúságnál is nagyon sok hozzávalót tudsz termeszteni a kertben, így nyáron csak kisétálsz a kertbe, leszüreteled a zöldségeket és fűszernövényeket, és máris készítheted a finom savanyúságot.
Lekváros kert kialakítása
A lekvárokhoz szükséged lesz gyümölcsre, vagy meglepő módon zöldségre, hiszen készíthetsz paprikalekvárt, ajvárt, cukkini lekvárt, és még számtalan zöldséges finomságot.
Ha nem szeretnél a kertbe almafát vagy őszibarackfát ültetni, mert úgy érzed még nem vagy elég profi kertész vagy konyhatündér, semmi gond, ültess el két-három tő málnabokrot, vagy ültess tavasszal szamóca töveket. Arra figyelj, hogy a szamócából egyszer termőt vásárolj és ne folyton termőt, mert a folyton termő nagyon kevés termést fog hozni, míg az egyszer termő, igaz csak tavasszal terem, de bőségesen.
De készíthetsz finom ribizli lekvárt, amelyhez egy tő ribizli bokor is elegendő, vagy ha nagyobb kerted van, akkor ültess cseresznyefát vagy meggyfát.
Ha nincs elég helyed a kertben, ültess törpe gyümölcsfákat a teraszodra, bár ezeken kevesebb a termés, néhány üveg lekvárra pont elég lesz.
Szamócalekvár recept
Hozzávalók:
1 kg előkészített eper
500 gr nádcukor
1 tasak dzsemfix 2:1
Néhány friss mentalevél vagy citromfű levél a kertből.
Elkészítés:
Az epret jó alaposan mosd meg, majd távolítsd el a zöld részeket, és egy bot mixerrel pürésítsd le, így gyorsabban elkészül a lekvár is.
Állandó keverés mellett forrald fel, adagold hozzá a mentaleveleket és a dzsemfixet is, majd várj három percet, és zárd el a lángot az edény alatt.
A forró lekvárt óvatosan öntsd bele tiszta steril üvegekbe, zárd rá a tetejét és fordítsd fejjel lefelé az üvegeket kb. 5 percig. Végül, ha kihűltek az üvegek, mehet rájuk a címke, és irány a kamrapolc.
Zöldség lekvárok
Talán kicsit furcsán hangzik, hogy zöldség lekvár, de nagyon finom hagymalekvárt, vagy csatnikat is tudsz készíteni.
Érdemes végig gondolni, melyik a kedvenc zöldséged, és abból mit tudsz elkészíteni.
Ültethetsz pl. paradicsomot, paprikát, cukkinit, lilahagymát, sárgarépát, és kedvedre kísérletezhetsz a receptekkel.
A paradicsomot, paprikát, lilahagymát, sárgarépát, de akár a cukkinit is magról nagyon könnyen lehet szaporítani, vesd el a magokat egy kisebb cserépbe, majd a palántákat egyesével ültesd ki a kertbe, vagy egy nagyméretű cserépbe. A cserepet tedd napos helyre, és ne feledd, hogy a paradicsom mellé kell majd támaszték is, hiszen a tövek eldőlnek enélkül.
Ezeket a zöldségeket akár az erkélyen is tudod termeszteni, és szüretelni.
Lilahagyma-lekvár recept
Hozzávalók:
500 gr lilahagyma
6 ek. Barna nádcukor
½ dl. balzsamecet
½ dl. vörösbor
1 ág friss kakukkfű
1 evőkanál só
Csipet bors
Elkészítés:
A hagymát pucold meg, majd vágd fel vékony csíkokra. Egy nagyobb lábosba önts bele egy kevés olívaolajat, majd kevés sóval együtt dinszteld meg a lilahagymát. Amikor a hagyma már elkészült, add hozzá a balzsamecetet, a cukrot és kezd el karamellizálni. Főzés közben add hozzá a kakukkfű leveleit, a borsot és öntsd fel a vörösborral. Addig főzd, amíg lekvár sűrűségű állaga nem lesz, ha szükséges még öntsd fel kevés vízzel, ha pedig sűríteni szeretnéd egy kávéskanál étkezési keményítőt is adhatsz hozzá.
Savanyúságok kertje
Ha szeretnél nyáron egyszerű és vitamindús savanyúságot készíteni, akkor a következő növényeket ajánljuk, mint kezdő szakácsnak és kertésznek.
Készíts finom kovászos uborkát, amelyhez uborkát érdemes ültetned a kertbe.
Ehhez tavasszal vásárolj négy –öt tő uborka palántát, majd a kert egy napos részén ültesd el. Mivel az uborka egy tápanyag igényes zöldség, így az ültetés során tegyél az ültető gödörbe egy kevés érett istállótrágyát vagy komposztot. A töveket egymástól kb. 40-50 cm távolságra ültesd el egymástól, és mivel egy kúszó növényről van szó, fontos a megfelelő nagyságú támaszték is.
A kovászos uborkához szükséged lesz még jó sok kaporra.
A kapor akár egy nagyobb méretű cserépben is jól érzi magát, magról a legkönnyebb szaporítani. Bár a kapor szereti a napsütést, mégis érdemes olyan helyre tenni a cserepét, ahol csak délelőtt éri a napfény, mert a közvetlen napsütés kiégeti a növényt.
Emellett a jó kovászos uborkához kell még fokhagyma, ehhez tavasszal a szakáruházakban tudsz dughagymát vásárolni, babérlevélre, ezt kertészeti áruházban tudod cserepes növény formájában megvásárolni, valamint korianderre, amelyet szintén vetőmagként vagy cserepes fűszernövényként tudsz megvásárolni és ültetni.
Természetesen egyszerre nem tudsz majd mindent megtermelni a kertben, mire beérik az uborka, de ha az egyes töveket eltérő időben ülteted ki a kertbe, pl. április közepétől május végéig, akkor a termés érése is folyamatos lesz.
Ne dőlj be a piacokon kapható korai uborkáknak, ezeket üvegházban mesterséges tápanyagokkal termesztették.
A kapormagokat március végétől egészen május közepéig tudod vetni, vetés után kb. 15-20 nap alatt csírázásnak indulnak a magok. Ha túl sűrű lett a vetés, ültesd szét a palántákat.
A koriandert szintén magról tudod tavasszal szaporítani, akár kertbe, vagy nagyobb cserépbe, a vetés után kb. 10 nappal már csíráznak a magok. Kissé napos vagy árnyékos helyen érzi jól magát, így a kaporral együtt is tudod őket termeszteni.
Mivel a kovászos uborkához a koriander magjára lesz szükséged, ezért ezeket érdemes a virágzás végén begyűjteni és jövőre eltenni, így a következő évben bőven lesz koriandermagod a savanyúságokhoz.
De érdemes még pl. sárgarépát, vörös és fehér káposztát, uborkát, céklát, paprikát vagy akár karfiolt is termeszteni, ezekből remek vegyes savanyúságot, vagy csalamádét tudsz majd készíteni.
És mivel a legtöbb savanyúságnak is jót tesznek a fűszerek, itt is fel tudod használni a babérlevelet, a kaprot, vagy a koriandert is.
Ha főzési szokásaid szerint alakítod ki a kertedet, nyár végére nagyon sok pénzt tudsz megspórolni, ha te magad termeszted meg a fogyasztásra szánt növényeket.