Vegán provancei spagetti sült zöldségekkel
Ha eddig úgy gondoltad, hogy a spagetti egy unalmas étel, próbáld ki a provence-i fűszerkeverékből készült nyárias hangulatú mediterrán spagettit, amely ráadásul vegán változatban készült. Mutatjuk a receptet!
Szeretnél nyáron egy gyors finom és egészséges fogást összedobni, akkor készíts egy igazán különleges finomságot, amely szinte fél óra alatt elkészül. Sokan félnek a provence-i fűszerkeverék használatától, hiszen a levendula egy igazán karakteres fűszer. Gyakran ötletünk sincs mit is lehetne készíteni egy ilyen különleges fűszerkeverékből. Pedig ez a fűszerkeverék nagyon jól illik a húsokhoz, levesekhez, főzelékhez, egy teljesen új mediterrán íz világot ismersz majd meg általa.
A spagetti elkészítéséhez szükséged lesz egy szuper finom Provence fűszerkeverékre, hiszen ez adja meg a szósz lelkét.
Mediterrán vegán spagetti provence-i módra.
Hozzávalók:
1 csomag, tojás nélküli spagetti (ha nem vegán változatban készíted a sima tojásos spagetti is ideális)
1 db közepes érett padlizsán
3-4 db érett zamatos paradicsom
2 db kápia paprika
Kevés olívaolaj
Só, bors
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 doboz passzírozott paradicsom (nem sűrített paradicsom)
Ízlés szerint adagolva a provence-i fűszerkeverék kb. 1-2 evőkanál
Elkészítés:
A padlizsánt, a paradicsomot és a paprikát vágd fel kisebb kockákra, majd locsold meg olívaolajjal, ízesítsd sóval, borssal, és jó alaposan forgasd össze őket. Toldd be a sütőbe a zöldségeket és kb. 180 fokon süsd meg őket fél óra alatt.
Miközben a zöldségek napoznak, vágd fel a vöröshagymát kis kockára, a fokhagymát zúzd össze, majd olíva olajon futtasd át őket, végül öntsd nyakon a passzírozott paradicsommal. Ha igazán mediterrán ízekre vágysz, tehetsz bele olívabogyót és egy nagyon kevés kapribogyót is,
Kis adagokban ízesítsd be a provence-i fűszerkeverékkel, közben pedig kóstold a szószt, hogy a te ízlésedre legyen formálva, mivel egy csipet levendulát is tartalmazz a fűszerkeverék.
Amíg a tészta forr egyet, tedd fel a tészta sós főző vízét is, és főzd ki a spagettit.
A legvégén forgasd össze a sült zöldségeket a szósszal és tésztával, és forrón tálald ki ebédre a családnak.
Ha van olyan a családodban, aki nem szereti a padlizsánt és a sült zöldségeket, nekik főzd egyben össze a mártással a zöldségeket, vagy akár egy bot mixerrel teljesen simára tudod varázsolni a szószt, így egészséges és nagyon finom ételt tudsz ebédre felszolgálni.