3 finom nyári grill recept különleges fűszerezéssel
Ha nyár, akkor grillszezon! Mindannyian imádjuk a grillezett fogásokat, hiszen mindegy, hogy húsimádók vagyok, vegetáriánusok vagy vegánok, húsból és zöldségből egyaránt lehet remek grillételeket készíteni. És ha egy idő után unod a grillezett fogások megszokott ízét, akkor ideje feldobnod különleges fűszerekkel!
A szárazpácos grillfogások nem csak ízükkel hengerelnek le, hanem gyorsaságukkal is, hiszen nem kell hosszú órákon át pácolni a hússzeleteket. Egyszerűen bedörzsöljük a fűszerekkel a húst vagy a zöldségeket, és már mehetnek is a grillsütőre, ahol pár perc alatt el is készül belőlük az ebéd vagy a vacsora.
Hoztunk neked 3 remek grillreceptet, melyek különleges kézműves fűszerekkel készülnek.
1.Magyaros fűszersóval grillezett csirkemell
Ehhez a remek recepthez a magyaros fűszersó kézműves fűszert használjuk. Ebben a fűszerkeverékben olyan fűszereket találunk, mint a himalája só, fűszerpaprika, fokhagyma, fekete bors, fűszerkömény, petrezselyem, majoránna, és kakukkfű. Mennyei grill készül vele igazi hazai ízvilággal!
Hozzávalók 4 személyre:
4 darab csirkemell
magyaros fűszersó fűszerkeverék
olívaolaj vagy napraforgóolaj ízlés szerint
Elkészítése:
A csirkemellekre kétféleképpen juttathatod a fűszersót. Vagy locsold meg bőven olajjal, aztán szórd meg a fűszerrel, vagy néhány evőkanál olajban keverj el 4 teáskanálnyi fűszersót, és azután ezzel dörzsöld be a csirkehúst. Bármelyik módszert választod, alaposan dörzsöld bele a húsba a fűszert. Ezután a közepes hőfokra előmelegített grillsütőn süsd meg a csirkemelleket, mindkét oldalt 6-8 percig. Akkor van kész, ha a közepe nem rózsaszín. Így a csirkemell biztosan nem szárad ki, hanem puha és szaftos lesz. Grillezett zöldségekkel vagy salátával kínáld.
2.Provence fűszersóval ízesített csirkemell nyárs
Ha mediterrán ízvilágú grillfogásra vágysz, akkor mindenképpen próbáld ki a Provence fűszersót. Ebben a fűszerkeverékben a himalája só, rozmaring, kakukkfű, oregánó, majoránna, borsikafű, tárkony, babérlevél, és a levendula elképesztő ízkavalkádja rejtőzik, mely minden egyszerű fogást különlegessé varázsol.
Hozzávalók 4 személyre:
4 darab csirkemell
olívaolaj
citromlé
Provence fűszersó
Elkészítése:
Készítsd el a pácot 6 evőkanál olívaolajjal, 4 evőkanál citromlével és 7-8 teáskanál Provence fűszersóval. A csirkemelleket kockázd fel falatnyi darabokra, és a fűszerpáccal együtt tedd pácolótasakba. Alaposan rázd össze, és tedd hűtőbe 1-2 órára. Az idő letelte után húzd a húsokat a nyársra, kend meg a maradék páccal, és közepes hőfokra előmelegített grillen süsd minkét oldalt 5-5 percig. Grillezett padlizsán, cukkini és paradicsom remekül illik hozzá.
3.Grillezett édesburgonya Kínai Ötfűszer keverékkel
A grillezett édesburgonya az egyik legnagyobb kedvenc, de ha fel szeretnéd dobni egy nagyon finom ízvilággal, akkor válaszd hozzá a Kínai Ötfűszer keveréket pácoláshoz. Ebben a fűszerkeverékben a csillagánizs, szegfűszeg, fahéj, édeskömény, és szecsuáni bors biztosítja egyszerre az édes, sós, savanyú, keserű és csípős ízélményt.
Hozzávalók:
4 nagy szem édesburgonya
olívaolaj vagy napraforgóolaj
Kínai Ötfűszer keverél
Elkészítése:
Az édesburgonyákat hámozd meg, majd vág hosszában vékony hasábokra – esetleg szeletekre, ahogy szereted. Egy nagy tálba tedd a darabokat, locsold meg alaposan olajjal, majd szód meg 4-5 teáskanál Kínai Ötfűszer keverékkel. Alaposan forgasd át az édesburgonya darabokat, hogy mindenhova jusson a fűszeres olajból. A közepes hőfokra előmelegített grillsütőre tedd az édesburgonya darabokat, és lefedve 35-40 percig grillezd. Mikor már könnyen átmegy a húsán a villa, magas lángon pirítsd meg a külsejét 2-3 percig. Remek önmagában, de köretként is kínálhatod.
Jó étvágyat!