Ehető növények, amelyeket neked is érdemes a kertedben termeszteni
Egy ehető növényekkel beültetett „ehető kert” sokféle növényt tartalmazhat: virágokat, fűszernövényeket, magvakat, terméseket. Nem kell nagy kert ahhoz, hogy te is ehető kertet alakíts ki magadnak. Kis tervezéssel és kreativitással többféle olyan növényt ültethetsz a kertbe, vagy akár dézsákba, melyekkel gazdagíthatod az étkezésed.
A kertészkedés az egyik legegészségesebb tevékenység, melyet bármely életkorban élvezhetünk. A fiatalabbak és az idősebbek számára egyaránt hasznos időtöltés, testileg és szellemileg is frissen tart, csökkenti a stresszt. Különösen hálás feladat, ha saját élelmiszereinket magunk tudjuk megtermelni, és egészséges, vegyszerektől mentes bio-növények kerülhetnek a tányérunkra.
Hogyan tervezd meg ehető kerted?
• írd le, melyek a kedvenc zöldségeid, gyümölcseid, fűszernövényeid, melyeket szeretsz használni a konyhában, vagy nyersen fogyasztani.
• gyűjtsd össze azokat a növényeket és fűszernövényeket, melyeket szívesen használsz, de a boltban ritkán kapható, vagy drága.
• csoportosítsd aszerint a növényeket, hogy melyik hónapban szüretelhetők, így gondoskodhatsz arról, hogy minden hónapban legyen betakarítanivaló.
Milyen ehető növényeket termeszthetsz a kertedben?
Ehető virágok
A virágok valahogy nem lettek a mindennapi étrendünk részei, pedig sokféle virágot meg lehet enni, és ezek nem csak egészségesek, de üde színfoltjai is lehetnek az ételeknek. Veteményesben vagy akár cserépben, dézsákban is nevelhetők. Ehető virág például a muskátli. Egyik legnépszerűbb dísznövényünkről sokan nem is gondolják, hogy felhasználható lekvár- és szörpkészítéshez, fagylaltokhoz, sütikhez, de még fűszervaj készítéséhez is. A kerti sarkantyúka levele és virága is használható a konyhában, előbbivel csípős ízt adhatsz vajnak, szendvicskrémeknek, salátának, utóbbival feldobhatod a krémeket, húsételeket, és remekül díszíthetsz is vele. Az árvácska is fantasztikus ehető virág, mely édes ízével sokféle étel különlegesebbé tehető. De érdemes kísérletezni a mályva, a fukszia, az orgona, a hibiszkusz, a rózsa é a krizantém ehető virágaival is.
Illatos fűszernövények
Nincsen jobb ételízesítő a saját kertben termesztett fűszernövényeknél. A fűszernövényeknek érdemes kialakítani egy kis önálló, napfényes sarkot a kertben. Készíthetsz tetszetős magaságyást is a növények számára. Bármilyen fűszernövényt érdemes ültetni, kezdve természetesen a kedvenceiddel. De pénztárcakímélő megoldás, ha évelő fűszerkertet alakítasz ki. Így minden évben újraültetés és extra kiadás nélkül termesztheted meg saját fűszereidet. Évelő fűszerek a levendula, a koriander, az oregánó, a metélőhagyma, a zsálya, a rozmaring, a citromfű, a menta, a kakukkfű, a körömvirág. Ezekkel a fűszernövényekkel ráadásul két legyet ütsz egy csapásra, mivel gyógynövényként is funkcionálnak. Nem csupán különleges ízükkel gazdagítják ételeidet, hanem még az egészséged javítására is segítségül hívhatod őket. Persze azért a kétéves petrezselyem se maradjon ki a fűszerkertből, hiszen ő semmiképpen nem hiányozhat a magyaros ételekből.
Bogyók és magvak
A bogyós gyümölcsök a legegészségesebb, antioxidánsokban igen gazdag gyümölcsök, melyeknek az az előnye is megvan, hogy nem kell sok hely a termesztésükhöz. A málna, az eper, az áfonya, az egres vagy a ribiszke akár a kerítésre felfuttatva is megterem, de dézsába is ültethetők. Vannak olyan növények is, melyeket a magvaikért érdemes ültetni, ilyen a napraforgó, ami nem csak kimagaslik a szépségével a többiek közül, de egészséges, olajos magvai remek kiegészítői lesznek a salátáidnak, sőt, kenyérbe is belesütheted.
Gyümölcsök és zöldségek
Ha van akkora hely a kertben, hogy legyen egy kis veteményesed, mindenképpen ültess zöldségeket, mert a kertben termett saját bio-zöldségnél, amit még nyersen is élvezet fogyasztani, nincs finomabb és egészségesebb! Napsütötte helyre ültesd a paradicsomot, paprikát, uborkát, borsót, babot, cukkinit, padlizsánt, félárnyékos helyen is megterem a káposzta, a karfiol, a zeller, a brokkoli, az újhagyma, a retek, a répa, de még a paradicsom is, és árnyékban is jól fejlődik a sóska, a spenót, a saláta, a mángold, és a kelkáposzta. És ha maradt még hely a gyümölcsfáknak, akkor ültesd el kedvenceidet: almát, körtét, szilvát, barackot, meggyet vagy cseresznyét. Így egész nyáron kerül friss gyümölcs a család asztalára, a maradék pedig mehet a fagyasztóba, ahol megőrzi a zamatát.
Tervezd meg saját ehető kerted, és termeld meg saját kedvenc bio-terményeidet, amivel egészségesebbé és könnyebbé teheted az étkezésedet.