5 zöldség, amelyeket kis helyen is tudsz termeszteni
Itt a tavasz, és a kertészkedés láza mindenkit utolér, akár kicsi a kertje, akár nagy, sőt, még annak is növénytermesztéshez támad kedve, akinek csak egy kis balkonja van. A zöldségtermesztést azonban gondosan meg kell tervezni, akkor is, ha nagy a kerted, ha viszont kicsi, akkor még inkább. Segítünk a sikeres zöldségtermesztésben, ha csak kis terület áll rendelkezésedre.
Nagyon sokféle zöldséget termeszthetünk házilag, szeretjük ezt is, azt is, de jó lenne, ha mindegyikből saját, bio termény lenne otthon. Érthető, ha ezt érzed. Hiszen a házi termesztésű zöldségnél nincs finomabb és egészségesebb. Ám figyelembe kell venned kerted méretbeli adottságait is, máskülönben nem lesz sikerélményed a zöldségtermesztésben.
Hányféle zöldséget termessz?
A házi zöldségtermesztés célja, hogy kielégítse a család igényeit. Már csak ezért sem kell túlzásba esni a fajták kiválasztásánál. Válassz ki néhány olyan zöldséget, melyet szeret a család, sokszor használod alapanyagként a főzéshez, vagy általában nyersen eszitek, ezért különösen fontos, hogy tényleg vegyszermentes, bio-termény legyen. Nagyon lényeges, hogy bármilyen zöldséget is válassz, jó minőségű vetőmagot szerezz be vetőmag boltból. A közértben vásárolt zöldségek magvai nem alkalmasak arra, hogy elvesd őket, ezektől ne várj jó minőségű termést.
Legyen a kicsi kerted akár terítőnyi vagy egy szoba nagyságú, adunk 5 tippet, milyen zöldségeket tudsz kis helyen is termeszteni!
1.Paradicsom
A paradicsom az egyik leghálásabb és legnépszerűbb kiskerti zöldség. Akár néhány bokornyi is kellő mennyiségű terméssel fogja ellátni a családot egész nyárra. A paradicsompalántákat csak májusban, az utolsó fagyok elmúltával lehet kiültetni a végleges helyükre. A palántákat 5 cm-rel mélyebben ültesd, mint ahogyan a palántázóföldben állnak, így extra gyökerei fejlődnek, melyek fokozzák a tápanyagfelvételét. Bár tudjuk, hogy bio-terményre vágysz, a paradicsomnál nem lehet megkerülni, hogy kiültetés után lepermetezd gombaölő szerrel, ugyanis a paradicsomot előszeretettel támadja meg a fuzárium gomba. Ezért nem szabad túl sűrűn ültetni, mert a sűrű, egymásba érő lombozat párás környezetet teremt, ami kedvez a gomba szaporodásának. Később is fontos, hogy mindig a paradicsom földjét öntözd, és ne magát a növényt. Ha lehet, a levelére, szárára ne kerüljön víz. A paradicsom tápanyagigényes növény, a rendszeres öntözést is meghálálja. Termesztése során még arra kell ügyelni, hogy a levelek hónaljából kiinduló kis hajtásokat csipkedd ki, máskülönben annyira besűrűsödik a bokor, hogy kezelhetetlenné válik.
2.Retek
A retek az egyik legegészségesebb növény, kedvenc tavaszi zöldségünk, mely nem hiányozhat a szendvicsünkből. Mivel nyersen fogyasztjuk, különösen érdemes a kiskertben termeszteni bio módon. Kora tavasszal, március-április közepén vethető sűrűn, csupán 15 cm-es sortávolságban, 5 cm-es magtávolságra, laza szerkezetű, tápanyagdús talajba. Vékony réteg földdel kell betakarni. Folyamatosan gondoskodj az öntözésről és a gyomlálásról is. Száraz földben megtámadhatja a földibolha. Betakarításkor mindig a legnagyobb gumókat húzd ki a földből, így a többinek még van idő és maradék tápanyag a fejlődéshez.
3.Fejes saláta
Fejes saláta minden nap jól jön a szendvicsbe, de sültek mellé is remek köret, sőt, még főzelék is lehet belőle. Ott a helye a kiskertben! Jól tűri a hideget, ezért a palánták már kora tavasszal kiültethetők. Ha magad neveled a palántákat, akkor már februárban kezdheted a magvetést. Március elején így már ki is ültethetők a veteményesbe 20 cm-es tőtávolságra. Érdemes szakaszosan vetni, hogy folyamatosan el legyél látva friss salátával. Szinte bármilyen talajban megterem, de érdemes feljavítani trágyával vagy komposzttal, hogy szebb legyen a termés. A saláta szereti a vizet, a növekedés kezdeti szakaszában ne sajnáld tőle, később úgyis mérsékelni kell az öntözést, mert csak így lesznek szép tömöttek a salátafejek.
4.Paprika
Az étkezési paprika sem hiányozhat a magyar konyhából. És biztosan nincsen finomabb lecsó annál, mint ami a saját paprikánkból és paradicsomunkból készült. A paprika megterem az átlagos kerti talajban, de igényli a tápanyagdús és jól szellőzött földet. Palántaültetés előtt érdemes frissen megtrágyázni a talajt. A paprika víz- és napfényigényes zöldség, és a meleget is szereti, ideális fejlődéséhez legalább 25 fok szükséges. Palántával a legegyszerűbb ültetni a májusi fagyok után, de magról is vethető.
5.Sárgarépa
A sárgarépa a húsleves lelke, de azért más étel is készíthető belőle, gazdagítható vele a köret, kerülhet salátába, és még sütinek is lehet az alapja. Ha pedig kisbaba is van a családban, egy házilag megtermett, vegyszermentes répa megfizethetetlen segítség a babapapik készítésénél. A répából nyugodt szívvel termeszthetsz a szükségesnél többet, hiszen homokba téve a garázsban vagy a pincében is remekül tárolható hónapokon át. A sárgarépát vetheted magról, jól tűri a hideget, és már 8 fok körül kicsírázik. De a vetéssel érdemes megvárni az utolsó fagyok elmúltát. Akár félárnyékban is megfelelően növekszik, növekedéséhez legalább 18 fokra van szüksége. Laza szerkezetű, megfelelően öntözött talajban szépen fejlődik.
Kellemes kertészkedést és sikeres házi zöldségtermesztést kívánunk!