Így készíts nyári hűsítő finomságot görögdinnyéből
A görögdinnye a nyár egyik slágere, hiszen magas víztartalma és édes íze miatt, jól esik szervezetünk számára a jéghideg görögdinnye. Megmutatjuk, hogyan tudsz egy hűsítő finomságot készíteni, ebből a finom gyümölcsből.
Sokan felteszik a kérdést, hogy a görögdinnye zöldség vagy gyümölcs? Az igazság az, hogy gyümölcsként fogyasztjuk, de termesztési technológia szerint a zöldségekhez tartozik, méghozzá a tökfélék családjába.
A görögdinnye termesztése nem olyan bonyolult, mint sokan gondolják, elég számára egy napos jó meleg kert, ahol kedvére futhat, szaladhat.
A görögdinnye kedveli a tápanyagban gazdag talajt, és természetesen a bő öntözést, félárnyékos helyen nem fog lédús termést hozni.
Ha nem rendelkezel nagyobb kerttel, akkor sem kell lemondani a görögdinnye termesztéséről, hiszen egy nagyobb méretű dézsában is tudsz görögdinnyét termeszteni, ebben az esetben kisebbek lesznek a dinnyék, de az ízük semmit sem változik.
A nyári melegben érdemes sok dinnyét fogyasztani, hiszen a 90 %-os víztartalmának köszönhetően hidratálja a szervezeted, ráadásul hamar teltség érzetet okoz, így a nyári fogyókúrában is hasznos társad lesz.
A görögdinnye gazdag C,-B,- és A,- vitaminban, magas a rost tartalma, de a kalcium és magnézium tartalma a miatt is érdemes fogyasztani.
Ha unod már a hűtőszekrényből kivett görögdinnyét falatozni, készíts belőle finom limonádét, salátát, vagy egy jéghideg sorbetet.
Íme, a recept:
Görögdinnyés sorbet
Hozzávalók:
120 dkg érett finom görögdinnye
1 lime leve
3 evőkanál méz
0,9 dl szénsavmentes ásványvíz
Elkészítés:
A görögdinnye húsát vágd fel közepes méretű kockákra, és szedd ki a magokat.
Ezután tedd be a dinnye kockákat a mélyhűtőbe, kb. 4-6 órára.
Ha a görögdinnye kockák eléggé átfáztak, vedd ki őket, és tedd be egy aprítógépbe, add hozzá a lime levét, a mézet és a vizet, majd dolgozd össze a géppel.
Az így kapott finomságot tedd még vissza a fagyasztóba 1 órára, mielőtt jó ízűen elfogyasztod.