Rózsa a konyhában és a kertben, avagy így készíts rózsacukrot a kertedből
A rózsa a kertek királynője, amely nem csak hazánkban, de a világon is a legnépszerűbb virág. Ha neked is van a kertedben egy gyönyörű szép rózsabokrod, tele színes illatos virágokkal, készíts belőle finomságokat, pl. rózsacukrot, vagy rózsaszörpöt, és élvezd a rózsa felejthetetlen íz világát.
Talán eddig te is mindössze dekorációként használtad a rózsa virágát, akár úgy, hogy a levágott virágokat betetted egy vízzel teli vázába, vagy szárított virágként készítettél belőle lakásdíszt vagy illatos dekorációt.
Pedig a rózsaszirmokból több finomság is készíthető, virágai ehetőek, illatosak és szépek is egyben.
De mielőtt belemerülsz a boszorkánykonyha rejtelmeibe, fontos tudni, hogy csak olyan rózsaszirmot lehet étkezési célra felhasználni, amely semmilyen növény védőszerrel, vagy emberre káros szerrel nem permeteztek. Emberi fogyasztásra nem alkalmas a kertészetben vagy virágboltban vásárolt rózsaszirom, ezeket szinte biztos, hogy kezelték már valamilyen vegyszerrel.
Íme, néhány tipp, mi mindenre tudod a rózsaszirmokat felhasználni a kertedből.
1 Kandírozott rózsaszirom
A szép formás és színes rózsaszirmokat, tedd ki egy tálcára. Verj fel egy közepes méretű tojás fehérjét egy villával, majd egy ecsetet belemártva, kend be a rózsaszirmok mindkét oldalát. Ezután mártsd bele őket apró szemcsés cukorba, vagy vaníliás cukorba. Ezután hagyd egy napig, amíg a szirmok kiszáradnak. Utána már eheted, akár este filmnézés közben, de a vendégeid részére is kiteheted az asztalra.
2 Rózsacukor
A rózsacukorhoz, válogass össze szép színes rózsaszirmokat, majd mosd meg őket és szárítsd le. Amikor a rózsaszirmok már megszáradtak, érdemes őket aszalógépben kiszárítani, mert ha nedvesség marad a szirmokban, a cukor is összetapad tőle.
A teljesen száraz szirmokat tedd bele egy aprítógépbe, majd keverd át sima fehér cukorral, vagy nádcukorral. Ha rusztikus rózsacukrot szeretnél készíteni, csak törd össze nagyobb darabokra a rózsaszirmokat, és így keverd össze a cukorral, ha pedig finomabb változatot szeretnél készíteni, kávédarálóban, keverd össze a cukrot, és a rózsaszirmokat, így rózsás porcukrot kapsz majd. Végül töltsd bele üvegbe a rózsacukrot. Az így kapott ízesített cukrot, használhatod süteményekhez, teához, nyári limonádé vagy szörp ízesítéséhez.
Rózsaszörp
Válogass össze 8-10 szép érett rózsafejet, majd mosás és szárítás után szedd le a szirmokat.
Egy lábosba önts bele 6-7 dl vizet, majd szórd bele a tisztított rózsaszirmokat, adj hozzá kb. 40 dkg cukrot, és lassú tűzön kezd el főzni. Fontos hogy nem szabad forralni. A főzés közben adj hozzá 1 teáskanál citromsavat. Lassú tűzön főzd kb. 40 percig, majd forrón töltsd bele tiszta steril üvegekbe, és zárd le légmentesen. Hűtőszekrénybe téve sokáig eltartható.