Ez a legjobb módszer, ha egészséges reggelit szeretnél készíteni fillérekből minden reggel a családo
Te is minden reggel azon töröd a fejed, hogyan készíts reggelit úgy, hogy az a családod egészségét is támogasd, és ne csak egy üres szalámis szendvics legyen a végeredmény? Mutatunk egy egyszerű módszert, amelynek a segítségével te is minden reggel egészségessé varázsolhatod a reggelit, és vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag finomságokat fogsz tudni készíteni, ráadásul mindezt könnyedén és fillérekből.
Nem könnyű egy anya számára a család tagjainak biztosítani, hogy mindenki olyan reggelit fogyasszon nap, mint nap, amely valamilyen szinten az egészségüket is támogatja. Nyáron még bővebb van a boltokban választék a friss idény zöldségekből, de ősszel és télen már jóval kevesebb a választék, amelyektől egészségesnek mondható egy reggeli.
Persze már azzal is sokat tehetsz családodért, ha a fehér lisztből készült kenyeret lecseréled teljes kiőrlésűre és a felvágott helyett inkább egy jó zöldségkrémet készítesz, de van egy olyan módszer, amellyel még tovább növelheted egy reggeli szendvics értékét, és nap, mint nap vitaminokat és ásványi anyagokat tudsz gyereked vagy házastársad szervezetébe bevinni úgy, hogy közben még ki fogásokat sem fogsz hallgatni.
Sok kisgyermeknek nehéz bármi egészséges ennivalót készíteni, hiszen a nem szeretem, nem kérek, fúj mi ez, naponta elhangzik. Ebben az esetben érdemes őket kissé játékosan bevonni a reggeli készítésébe, vagyis ha ők maguk is részt vesznek az élelmiszer előállításában, akkor örömmel fogják elfogyasztani azt, sőt maguk fogják kérni, hogy minden reggel tegyél ebből a finomságból a szendvicsbe.
Hogyan találtam rá erre a megoldásra?
Az én gyermekem szintén igencsak válogatós, nem szereti a felvágottat, nem szereti a szalámit, a tojást, így már ötletem sem volt mit készítsek neki az iskolába nap, mint nap? Ekkor találtam rá a mikrozöld termesztésre, amely nem csak, hogy egyszerű, de a gyermekemet is be tudtam vonni, így az óta ő maga választja, ki minden reggel miből készüljük a reggeli szendvics.
A mikrozöldek szupergazdag tápanyagforrások
A mikrozöldek fajtától függően különbözhetnek egy kicsit a tápanyagokban, de általában gazdagok vitaminokban, magnéziumban, káliumban, cinkben és rézben. Sok bennük a sejtfiatalító klorofill, enzim és az antioxidáns. A mikrozöldekben lévő tápanyagok hozzájárulnak az idegrendszer, az izmok és az immunrendszer megfelelő működéséhez, a bőr, a köröm és a haj szépségéhez, a csontok egészségének megőrzéséhez.
Figyelemre méltó, hogy vöröskáposzta mikrozöldség 260-szor több β-karotint tartalmazott, mint a kifejlett növény. A mikrozöldek tápanyagtartalma akár negyvenszer magasabb, mint a kifejlett növényé. Tehát egy mikrozölddel készült reggeli szendvics, felér egy komplett vitamin tablettával.
Szerencsére ma már nem kell kert ahhoz, hogy saját, egészséges, vegyszermentes zöldségeket termessz magadnak. Sőt, nyárnak sem kell lenni, mert télen is megtermelheted saját zöldségeidet. Hogyan? Egyszerűen, mikrozöldekkel! A mikrozöldek termesztése egyáltalán nem bonyolult, és bőven megéri, különösen télen, amikor sokkal kevesebb friss zöldséghez és gyümölcshöz jutunk hozzá. A házilag termesztett mikrozöldekkel vitamindús zöldségkerted lehet otthon, még a téli hónapok alatt is! A mikrozöldet könnyedén beletudod tenni a sonkás szendvicsbe, de akár a hamburgerbe is, ráadásul a gyerekek is imádják figyelni, hogy nőnek és fejlődnek napról napra a kis hajtások levelek, így a belőlük készült szendvicset is sokkal nagyobb örömmel fogyasztják el.
Mik azok a mikrozöldek?
Ahogy a nevük is sugallja: zöldségek kicsi változatban. Éppen a méretük teszi lehetővé azt, hogy lakásban termeszd őket, akár még télen is. A mikrozöldek a kifejlett, felnőtt zöldségek fiatal, két hétnél nem idősebb rokonai, melyeket ifjonc korukban, 4-10 cm-esen kell „betakarítani”. De mivel fiatal, erőteljes növekedésben lévő hajtások, éppen azért van bennük sokkal több tápanyag, vitamin, ásványi anyag és enzim, mint a kifejlett növényben. Ezek az üde, enzimekben gazdag mikrozöldek igazi életelixírek a testünk számára, valósággal megfiatalítják a sejtjeinket, ezért érdemes őket minden nap fogyasztani.
Milyen növényeket lehet mikrozöldként termeszteni otthon?
Gyakorlatilag minden növényből lehet mikrozöld, csupán addig kell nevelni, míg a csíralevélkék után kibújnak az első valódi levelek. A leggyakoribb mikrozöldek, melyeket otthon is termeszthetsz, a búza, a vöröskáposzta, a lucerna, a napraforgó, a zsázsa, a retek, a brokkoli, a mustár és a mángold.
Mi szükséges a mikrozöldek otthoni termesztéséhez?
Első lépésként találnod kell egy világos, ablak közeli helyet, ahová elhelyezheted a fejlődő növényeket. Ha van rá lehetőséged, akkor a konyhaablak tökéletes hely lehet számukra. A csírázáshoz nem kell más, csak meleg és víz, a fényt már csak a fejlődő növények fogják igényelni.
· A termesztéshez szükséged lesz ültetőközegre, amit bármilyen termesztő edényben elhelyezhetsz, műanyag edényben, de akár vízálló papírtálcában is. A lényeg, hogy az edény alja lyukas legyen, hogy a felesleges víz távozhasson, és ne pangjon a víz az edényben.
· Az ültetőközeg is többféle lehet. Vetheted a magvakat palánta ültetőföldbe, fűszer- és gyógynövény földbe, de magad is készíthetsz megfelelő földkeveréket egy rész virágföldből, egy rész homokból és egy rész tőzegből. Ezen kívül választhatsz kókuszrostot vagy ültetőpárnát is ültetőközegként. Ha földbe vetsz, akkor a magvakat egy vékony földréteggel kell betakarni, a kókuszrostnál és ültetőpárnánál azonban a magvakat nem kell betakarni, elegendő az ültetőközeg felületén egyenletesen eloszlatni. Bármilyen ültetőközeget választasz, fontos, hogy jól szellőzzön, ugyanakkor a vízmegtartó képessége is megfelelő legyen.
Hogyan csíráztasd a magvakat?
A magvakat ne vesd túl sűrűn, mert elnyomják egymást, és nem tudnak megfelelően fejlődni. Az adott vetőmag csomagolásán megfelelő útmutatót kapsz a gyártótól, hogy milyen sűrűn vesd a magvakat.
Ültetés előtt érdemes a magvakat 4-8 órára vízbe áztatni, így megszívják magukat vízzel, megduzzadnak, és megindul a csírázás folyamata a mag belsejében. Áztatás után többször, alaposan öblítsd le a magvakat, így is csökkentheted a penészesedés esélyét.
A magvakat ezután ültesd el földbe, vagy oszlasd el megfelelő sűrűségben az ültetőközeg tetején. Míg nem bújnak ki a csíranövények a magból, addig nincs szükségük fényre, a csíráztatást sötét helyen is végezheted. Az ideális hőmérséklet a csírázáshoz a 20-25 Celsius fok, azaz a szobahőmérséklet.
Naponta egyszer-kétszer nedvesítsd át az ültetőközeget úgy, hogy a felesleges víz alul eltávozhasson. Ha pang a víz, akkor a föld is penészesedni fog. Ha csapvízzel öntözöl, akkor ügyelj rá, hogy legyen állott csapvíz.
Mikor szüretelheted a mikrozöldeket?
A csírák növényfajtától függően 4-10 nap alatt kihajtanak. A mikrozöldeket körülbelül 10 cm-es nagyságnál kell „betakarítani”, de mérettől függetlenül az az ideális időpont, amikor a csíralevelek után kihajtanak az első igazi levélkezdemények. A második levélkezdemény kifejlődését már nem szabad megvárni. A mikrozöldeket egyszerűen ollóval vágd le, és máris fogyaszthatod szendvicsben, salátában, zöld turmixban, de bármilyen főtt ételre is szórhatod, így egyszerre díszíted és dúsítod vitaminnal az ételt.
Fontos, hogy megbízható helyről szerezd be a mikrozöld magvakat, így biztosan kihajtanak, és egészséges, tápanyagdús növényeket fogyaszthatsz egész évben otthon – még télen is.