Így készíts saját almás pite fűszerkeveréket az őszi és téli süteményekhez
Megérkezett az ősz, ideje leszedni az almát a kertből, amelyekből finom édes illatos almás pitéket lehet sütni. De az almás pite még finomabb lesz, ha nem bolti, hanem a házilag készített almás pite fűszerkeverékkel ízesíted. Mutatjuk a receptet hozzá.
Az almás pite az egyik legnépszerűbb hazai sütemények közé tartozik, és gyakran a Nagymama almás pitéje a legfinomabb. Most te is készíthetsz olyan almás pitét, amelynek a csodájára járnak majd, és nem lesz más dolgod, mint fogadni a dicséretet és bókokat.
Íme, a házilag kikevert almás pite fűszerkeverék összetevői:
¼ Csésze (31 g) fahéj
2 teáskanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt szegfűbors
1 teáskanál őrölt kardamom
Keverd össze egy tálban a fűszerkeverék hozzávalóit, majd töltsd bele egy tiszta zárható üvegbe, és írd rá egy címkére a fűszerkeverék nevét.
Ez a fűszerkeverék almás süteményekhez, forró téli teákhoz, muffinhoz, almás müzlihez, de akár tejberizshez is ideális.
Ha pedig egy különleges karácsonyi ajándékötletet keresel, ajándékozd a házilag készített almás pite fűszerkeverékedet, egy szép üvegbe csomagolva, nagy sikere lesz.
Mivel ez a fűszerkeverék sokkal aromásabb, mint a bolti fűszerkeverékek, ezért a sütés során a receptben megadott mennyiségnél kicsit kevesebbet érdemes belőle használni, de a készítés során érdemes kóstolni, és ha szükséges még lehet korrigálni.
Végül mutatunk egy nagyon gyors sütés nélküli almás pite receptet:
Hozzávalók:
1,5 csésze darált Graham keksz, de vagy más keksz is ideális, pl. győri édes.
1 teáskanál almás pite fűszerkeverék
85 gr sótlan vaj
1 db bio citrom reszelt héja
1 ½ csésze víz
5 közepes alma meghámozva és szeletelve
1 csomag vaníliás pudingpor
1 csomag zselatin
Tetejére tejszínhab vagy más bevonat
Elkészítés:
A keksz morzsát keverd össze a vajjal, akkor jó, ha kellően összeáll a keverék és már nem morzsálódik. A darált kekszhez apránként add hozzá az olvasztott vajat, így folyamatosan tudod javítani a kekszes alap állagát.
Egy pitesütő formát kenj ki vajjal vékonyan, vagy sütőpapírral béleld ki, majd nyomkod bele a keksz alapot a pitesütő aljába. A sütőforma oldalára is nyomkodj tésztát, tehát a forma alját és oldalát is borítsd be a kekszes alappal.
Egy lábosba tegyél 1 ½ csésze vizet (2,5 dl bögre) majd tedd bele az almaszeleteket, a reszelt citromhéjat, (kevés citromlé is mehet bele) és az almás pite fűszerkeveréket. Egy kevés cukor, vagy vaníliás cukor még jobb ízt kölcsönöz az almáknak, de ez függ az alma cukortartalmától is. Alacsony lángon kevergesd addig, amíg a fűszeres lé be nem vonja az összes almát.
Ezután takaréklángon fedővel lefedve párold az almákat 8-12 percig, amíg puhák nem lesznek.
Amíg az almák párolódnak, készítsd el a vaníliás pudingot a tasakon található leírás alapján.
Az almáról vedd le a fedőt, ha esetleg túl sok a folyadék, főzd addig, amíg be nem sűrűsödik a keverék, (jó sűrű és ragacsos legyen) közben add hozzá a zselatint is.
A zselatinnál fontos, hogy melyik fajtát szerezted be, hiszen ma már vannak olyan zselatinok is, amelyet hidegen is bele lehet keverni a krémekbe. A lapzselatint hideg vízbe kell beáztatni, és amikor a lapok megpuhultak, akkor keverd bele az almás keverékbe, az expressz zselatin fixet a vaníliás pudinghoz is keverheted hidegen.
A kissé kihűlt párolt almát keverd össze a vaníliás pudinggal, majd töltsd meg vele a pitetésztát.
Végül az almás pitét tedd be a hűtőszekrénybe kb. 3-4 órára, hogy a vaníliás almás töltelék a zselatintól megszilárduljon.
Tálaláskor díszíts fel a tetejét tejszínhabbal, vagy más finomsággal.