Leszedtem az óriás napraforgó fejeket, és ezt készítettem belőle!
A héten beköszönt egy kicsit hűvösebb, szeles és csapadékos időjárás, amely egyre inkább a télbe visz át minket. Elérkezett az idő, hogy én is elkezdjem a kertet felkészíteni a téli pihenőre, és elbúcsúzzak a nyár legszebb virágaitól.Megmutatom, mit készítettem a hatalmas magokkal teli napraforgófejekből.
Mindezt kezdtem azzal, hogy leszedtem a kertből az óriás napraforgó fejeket, amelyek csodaszépek voltak szinte egész nyáron át, igaz, olyan nagyra nőttek, hogy ki kellett őket kötözni, őszre pedig tele vannak értékes vitamindús magokkal. Összesen 9 hatalmas napraforgó fejet szedtem le a kertből, ennek egy része a madaraké lesz, a másik feléből pedig finom csemegét készítettem.
Az óriás napraforgó fejeket, egy zsinór segítségével felakasztottam olyan magas helyre, ahol a madarak biztonságban hozzáférhetnek, de a kóbor macskák sem érik el őket. Természetesen nem tettem ki az összes napraforgó fejet, hiszen még korai elkezdeni etetni a madarakat, mivel az igazi madáretetés célja, hogy a téli, fagyos időben, amikor már a természetben nem találnak eleséget, rovarokat, akkor mi emberek segítünk nekik túlélni ezt az időszakot. De azért nem tudtam megállni, hogy ne kapjanak a finom napraforgóból, hiszen nincs is szebb látvány, mint amikor a madarak az én kertemben falatoznak. A madarak számára a téli etetés életbevágó, hiszen télen nem áll rendelkezésükre elegendő ennivaló, különösen, ha már hó is borítja a tájat. Azzal, hogy élelmet adunk nekik, megkönnyítjük számára a hideg átvészelését, ők pedig cserébe gyönyörű látványukkal ajándékoznak meg.
Gyorsan felfedezték a cinkék, verebek, és még a szajkó is a finom csemegét, így azt gondolom ez kevés lesz egész télre, biztos, hogy kell még kiegészítő táplálék is neki. Ideális téli táplálékok a madarak számára: a sótlan, olajos magvak, fekete napraforgó, kedvtelésből tartott madaraknak való eleségek, köles, lenmag, dió, szezámmag, vaj, sótlan lágy sajt, alma, körte, cinkegolyó, marhafaggyú, sótlan szalonna, főtt rizs, főtt répa, főtt zöldségek, keményre főtt tojás, nedves macska- és kutyaeledel. Gyakran almát is felszúrok nekik az ágakra.
A napraforgó fejek másik feléből pedig finom napraforgós pástétomot készíttetem, hiszen ezek a magok vegyszermentesek, és organikusak. Ez a pástétom recept nagyon gyorsan elkészül, és tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Természetes a fűszereket kedvedre variálhatod és kicserélheted másra is.
Napraforgó pástétom recept:
Hozzávalók:
1+1/2 csésze tisztított napraforgó mag
1 kis gerezd fokhagyma
2 evőkanál citromlé bio
½ Teáskanál őrölt kömény
2 evőkanál jó minőségű olívaolaj
2 evőkanál görög joghurt (tejföl is jó hozzá)
Só, bors, ízlés szerint
Mikrozöldek, vagy aprított petrezselyem, díszítésnek.
Elkészítés:
A hántolt napraforgómagot tedd be két órára egy tál vízbe, majd amikor letelt a két óra csepegtesd le, és tedd bele egy turmixgépbe. Add hozzá a zúzott fokhagymát, sót, borsot, citromelvet, olajat, joghurtot, és a fűszert. Végül turmixold simára.
Ezt a pástétomot felturbózhatod még snidlinggel, vöröshagymával, sárgarépával, paradicsompürével, de akár tonhallal, vagy lazaccal is.
Nálam biztos, hogy jövőre ismét kerül óriás napraforgós viráglabda a kertbe, hiszen hatalmas sárga virágaival gyönyörű színfoltot adott, ráadásul a sárga szín energiát és boldogságot nyújt, ha csak ránézel a napraforgóra máris jobb kedved lesz. Remekül bírták a nyári hőséget, és a csapadékmentes időszakot, így kevesebb vizet kellett elhasználnom nyáron a locsolásra.
Kellemes őszi kertészkedést kívánok:
Kovács Erika