Így hatnak egészségedre a mikrozöldek
A mikrozöldek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, nem véletlenül. Az ételeket, szendvicseket megszórva velük úgy tűnhet, mintha csak mutatós, zöld díszként szolgálnának. Ám apró méretük ellenére rengeteg vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst tartalmaznak. Igazán értékes tápanyagforrást jelentenek testünk számára!
A mikrozöldek fiatal, 2-7 cm magasra növő, aromás ízű zöldségek. Nem tévesztendők össze a csírákkal, melyek 2-7 napos csíranövények, míg a mikrozöldeket 7-21 napos korukban fogyasztjuk, mikor már valódi leveleket fejlesztenek. A mikrozöldek éppen olyan gazdagok vitaminokban, mint a kifejlett zöldségek, csak mivel sokkal kisebbek, és így akár a konyhaablakban is termeszthetők, sokkal egyszerűbben hozzájuk juthatunk.
Miért érdemes neked is termesztened otthon? Eláruljuk!
A mikrozöldek szupergazdag tápanyagforrások
A mikrozöldek fajtától függően különbözhetnek egy kicsit a tápanyagokban, de általában gazdagok vitaminokban, magnéziumban, káliumban, cinkben és rézben. Sok bennük a sejtfiatalító klorofill, enzim és az antioxidáns. A mikrozöldekben lévő tápanyagok hozzájárulnak az idegrendszer, az izmok és az immunrendszer megfelelő működéséhez, a bőr, a köröm és a haj szépségéhez, a csontok egészségének megőrzéséhez.
A mikrozöldek támogatják a keringési rendszer egészségét
A mikrozöldekben olyan antioxidáns polifenolok vannak, melyek segíthetnek az erek kitisztításában, csökkenthetik a káros koleszterinszintet. A magas koleszterinszint az erek és a szív egészségének egyik legfőbb ellensége, így a mikrozöldekkel csökkentheted a szívbetegségek kockázatát.
A mikrozöldek csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát
A mikrozöldek szénhidrátban szegény táplálékok, ezért minden egészséges étrendnek fontos részét képezik. Elősegítik a sejtek hatékonyabb cukorfelvételét, gátolhatják az elhízást, és segíthetnek kontroll alatt tartani a vércukorszintet már kialakult diabétesz esetén is.
A mikrozöldek megvédhetnek a legsúlyosabb betegségektől
Korunk rettegett betegségei, a rák és az Alzheimer-kór rizikója is kisebb lehet a mikrozöldek rendszeres fogyasztásával. Mindez a mikrozöldekben található antioxidáns poifenoloknak és különleges vegyületeknek köszönhető, melyek elpusztítják a rákkeltő szabad gyököket a testben, és gátolják a gyulladások kialakulását, melyek szintén a súlyos betegségek kiindulópontjai.
Hogyan építsd be a mikrozöldeket az étrendedbe?
A mikrozöldeket számtalan módon fogyaszthatod, a lényeg, hogy mivel ezek értékes élő táplálékok, nyersen érdemes enni őket, mivel a hőkezeléssel elpusztíthatnád értékes vegyületeiket. Meleg és hideg fogások mellé egyaránt kínálhatod. A mikrozöldeket teheted szendvicsbe, salátába, pizzára, köretbe, levesekbe, omlettre, szendvicskrémbe, krémsajtba, grillezett és sült ételek mellé. Értékesebbé teheted a turmixokat és smoothie-kat is, ha mikrozöldekkel gazdagítod ezeket. Érdemes rendszeresen fogyasztani őket.