Szaftos bazsalikomos csirkemell- Egyszerű és ízletes recept
Ha valami igazán finom és egyszerű ételt keresel, akkor a szaftos bazsalikomos csirkemell receptje pont neked való. Ez a fogás nemcsak hogy könnyen elkészíthető, de az ízek harmonikus összhangja miatt garantáltan a család kedvence lesz. Ráadásul egészséges, és gyorsan elkészül, így a rohanós hétköznapokon is ideális választás.
Bazsalikom termesztése otthon
A bazsalikom termesztése otthon rendkívül egyszerű, és nagyszerű módja annak, hogy mindig friss fűszer legyen kéznél. Először is, szerezz be bazsalikommagokat vagy palántákat. Ha magokkal dolgozol, vesd el őket egy cserépbe vagy egy kerti ágyásba, ahol jól éri a nap. A magokat csak enyhén takard be földdel, és tartsd nedvesen a talajt. A bazsalikom szereti a meleget és a napfényt, ezért helyezd a cserepet egy napos ablakpárkányra vagy egy napos teraszra. Ha palántát választasz, ültesd át egy nagyobb cserépbe, hogy legyen helye növekedni. Fontos, hogy a talaj jó vízelvezetésű legyen, mert a bazsalikom gyökerei nem szeretik a pangó vizet. Rendszeresen öntözd, de ne áztasd túl. Ahhoz, hogy a növény dúsabb legyen, időnként csípj le néhány levelet a tetejéről, így serkentheted az oldalhajtások növekedését.
Miért jó, ha friss bazsalikomot használunk a főzéshez?
A friss bazsalikom használata a főzésben számos előnnyel jár. Először is, az íze sokkal intenzívebb és aromásabb, mint a szárított változaté. A friss levelek élénk, üde ízt kölcsönöznek az ételeknek, ami különösen jól érvényesül salátákban, szószokban és levesekben. Ezen kívül, a friss bazsalikom tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, amelyek hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz. A benne található illóolajok segítenek az emésztésben, és gyulladáscsökkentő hatásuk is van. Az otthon termesztett friss bazsalikom ráadásul mindig kéznél van, így nem kell aggódnod, hogy elfogy a fűszered, és az ételeid mindig frissek és ízletesek lesznek. Próbáld ki, és tapasztald meg te is a különbséget!
Miért jó elkészíteni ezt a receptet?
A bazsalikomos csirkemell azért remek választás, mert egyszerű alapanyagokból készül, amelyek könnyen beszerezhetők. Gyorsan elkészül, körülbelül 30 perc alatt az asztalra varázsolhatod. Egészséges, hiszen a csirkemell alacsony zsírtartalmú és magas fehérjetartalmú, a bazsalikom pedig tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal. Ráadásul sokoldalúan tálalhatod, akár rizzsel, tésztával vagy friss salátával, így mindig változatos lehet az étkezés.
Bazsalikomos csirkemell recept
Hozzávalók:
- 2 db csirkemell filé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 csokor friss bazsalikom, aprítva
- 1 citrom leve
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1 csésze (240 ml) csirkealaplé
- 1/2 csésze (120 ml) tejszín (opcionális)
Elkészítés:
Először mosd meg a két darab csirkemell filét, majd töröld őket szárazra és vágd félbe, hogy vékonyabb szeleteket kapj. Sózd és borsozd meg mindkét oldalukat. Egy nagy serpenyőben hevíts fel két evőkanál olívaolajat közepes lángon, majd tedd bele a csirkemelleket, és süsd őket mindkét oldalukon aranybarnára, ami körülbelül 4-5 percig tart oldalanként. Ha kész, vedd ki a csirkéket a serpenyőből, és tedd félre.
A serpenyőben maradt olajba tedd bele három gerezd apróra vágott fokhagymát, és pirítsd 1-2 percig, amíg illatos lesz. Add hozzá egy csokor friss, aprított bazsalikomot, és keverd össze. Öntsd a serpenyőbe egy csésze (240 ml) csirkealaplét, és facsard bele egy citrom levét. Hagyd forrni pár percig, hogy kicsit besűrűsödjön. Ha szeretnéd, hogy krémesebb legyen a szósz, adj hozzá fél csésze (120 ml) tejszínt, és forrald össze.
Tedd vissza a csirkemelleket a serpenyőbe, és főzd további 5-10 percig, amíg teljesen átsülnek, és az ízek jól összeérnek. Szórd meg friss bazsalikommal, és tálald kedvenc köreteddel, például rizzsel, tésztával vagy friss salátával.
Látod, milyen egyszerű elkészíteni ezt a mennyei bazsalikomos csirkemellet? Próbáld ki te is, és garantálom, hogy az ízélmény magáért beszél majd. Jó étvágyat!
Ha szeretnéd otthon termeszteni a saját friss bazsalikomodat, akkor érdemes kipróbálnod a Bazsalikom Viráglabdát. Ez egyedülálló kertészeti termék, amely bazsalikom vetőmagokat rejt magában. Mindegyik golyót gondosan készítjük, kézzel helyezzük el bennük a magokat, majd szárítjuk őket, hogy akár két évig is megőrizzék csírázó képességüket.
Használata rendkívül egyszerű: nyomd bele a viráglabdákat félig laza talajba vagy balkonládába, majd locsold meg őket rendszeresen. A víz és a fény hatására a magok gyorsan kicsíráznak, és rövid időn belül élvezheted a friss, házi termesztésű bazsalikomot. Ez ideális megoldás minden kertészkedés kedvelőjének, aki szeretné otthonába hozni ezt az aromás fűszernövényt.