A kertész kedvence: Krémes és sajtos töltött gomba recept amit imádni fogsz!
A töltött gomba egy igazán különleges fogás, amely tökéletes választás lehet előételként vagy könnyű vacsoraként. Ez a recept egyszerre egyszerű és ínycsiklandó, ráadásul könnyen személyre szabható, attól függően, hogy épp milyen alapanyagok állnak rendelkezésre otthon. Ha szereted a krémes töltelékeket, a szaftos gombát és a sajtos ízeket, akkor ez a fogás garantáltan a kedvenced lesz. Merüljünk el együtt a töltött gombák varázslatos világában!
Miért fogod imádni ezt a receptet?
Ez a töltött gomba recept tele van olyan ízekkel, amelyek minden falatnál elvarázsolnak. Azért fogod imádni, mert krémes, gazdag és ropogós is egyszerre. A krémsajtos töltelék szinte szétolvad a szádban, míg a ropogósra sült zsemlemorzsa textúrája tökéletes ellenpontot ad. Ráadásul a parmezán és a friss fűszernövények, mint a kakukkfű és a petrezselyem, frissességet és ízgazdagságot adnak a gombáknak. Ez a fogás nemcsak látványra vonzó, hanem könnyedén elkészíthető is, így akár egy fárasztó nap után is pillanatok alatt az asztalra varázsolhatod.
Szeretnél még egy érvet, hogy miért próbáld ki? Mert ez a recept tökéletesen alkalmas arra is, hogy vendégeidet elkápráztasd vele, anélkül, hogy túl sok időt töltenél a konyhában. Előre is elkészítheted, így a főzés stresszmentes lesz, és csak a sütés utolsó lépése marad, amikor már mindenki izgatottan várja a gombákat.
Amire szükséged lesz
Az alapanyagok könnyen beszerezhetők, és mind hozzájárulnak a tökéletes végeredményhez. Lássuk, mire lesz szükséged, hogy elkészítsd ezt a mennyei fogást!
Hozzávalók
- 225 g krémsajt (egy tömb Philadelphia)
- 450 g csiperke gomba
- 2 evőkanál vaj
- 1/2 közepes hagyma, apróra vágva
- 4 gerezd fokhagyma, aprítva
- 1/2 csésze frissen reszelt parmezán sajt
- 1/2 evőkanál friss kakukkfű, aprítva
- 2 evőkanál friss petrezselyem, aprítva
- 1/3 csésze olasz fűszerezett zsemlemorzsa
- Só és bors ízlés szerint
Krémsajt – egy tömb Philadelphiát használtunk!
A töltelék alapja a krémsajt, amit érdemes jó minőségű, krémes változatban választani, például Philadelphia márkát. Ez adja meg a töltelék gazdag, selymes állagát, ami szinte szétolvad a gombában.
Gomba – barna vagy fehér csiperke
A gombák közül a nagy méretű csiperke gombát ajánlom. Ezek a gombák nagyobbak és húsosabbak, így tökéletesek a töltéshez. A nagyobb méretű gombák biztosítják, hogy elég hely legyen a gazdag tölteléknek.
Vaj – pirításhoz
A vaj elengedhetetlen ahhoz, hogy a hagymát és a gombaszárakat puhára és ízletesre pirítsd, miközben kellemes, enyhén diós ízt ad hozzájuk.
Hagyma és fokhagyma – ízes alap
Az édes fehér vagy a Salotta hagyma és a fokhagyma tökéletes aromát ad a tölteléknek, ami a pirítás során felszabadulva még intenzívebbé teszi az ízeket.
Parmezán – a még sajtosabb ízért
A parmezán sajt gazdagítja a krémsajtos tölteléket, mélységet és egy kis extra sósságot kölcsönözve neki.
Friss kakukkfű és petrezselyem
Ezek a friss fűszernövények adják meg azt a frissességet, amitől a gomba ízei még jobban érvényesülnek. A kakukkfű enyhén citrusos, fás íze tökéletesen harmonizál a gomba földes ízvilágával.
Zsemlemorzsa – ropogós réteg
A zsemlemorzsa teszi igazán ropogóssá a tölteléket. Olasz fűszerezéssel ízesített zsemlemorzsát érdemes használni, hogy még intenzívebb legyen az ízélmény.
Hogyan készítsünk töltött gombát?
Kezdjük a sütő előmelegítésével 180 fokra. Közben a krémsajtot mikrohullámú sütőben vagy szobahőmérsékleten puhítsd meg, hogy könnyebben dolgozhass vele. A gombák szárát óvatosan távolítsd el, de ne dobd ki – apróra vágva ezek is részei lesznek a tölteléknek.
Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, és pirítsd meg benne az apróra vágott hagymát és gombaszárat, amíg aranybarnák lesznek. Ekkor jöhet hozzá az apróra vágott fokhagyma, amit csak rövid ideig piríts, hogy kiadja az ízét, de ne égjen meg.
Vedd le a serpenyőt a tűzről, és keverd hozzá a megpuhított krémsajtot, majd a reszelt parmezánt, a friss kakukkfüvet, a petrezselymet és a zsemlemorzsát. Ízesítsd bőségesen sóval és borssal. A tölteléket töltsd meg a gombákba, és helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Süsd a gombákat 20-25 percig, vagy amíg a tetejük aranybarnára sül és a töltelék forró lesz.
Profi tippek a főzéshez!
A gombákat nem ajánlom mosni, mert könnyen megszívják magukat vízzel. Ha muszáj megtisztítani őket, egy nedves papírtörlővel töröld át őket.
Ha a gombák alja nagyon lekerekített, és nem állnak meg a tepsiben, vágj le egy kicsit az aljukból, hogy laposabb legyen az alapjuk.
Mit tálaljunk töltött gombával?
Ezeket a vegetáriánus töltött gombákat melegen vagy szobahőmérsékleten is tálalhatod. Tálalás előtt szórj még egy kis apróra vágott friss petrezselymet a tetejükre. Tökéletes előétel, de köretként is remekül működik egy húsos főétel mellett.
Maradékok és tárolás
Ha maradna néhány töltött gombád, légmentesen záródó edényben akár 3-4 napig is tárolhatod őket a hűtőben. Melegítéshez használd a mikrohullámú sütőt, vagy süsd őket alacsony hőfokon újra. Ha hidegen szereted, úgy is finomak lesznek!
Jó étvágyat kívánunk!
Ha te is szereted a virágokat , és a kertészkedést, nézz szét nálnuk a Zümishopban!