Zumi "Mákvirág" viráglabda 12 db.-os
Zumi "Mákvirág" viráglabda 12 db.-os
Ha szereted a rusztikus vidéki stílusú kerteket, a pipacs mezők végtelen látványát, akkor a mák nem hiányozhat a kertedből. Bár egy végtelenül egyszerű növényről van szó, mégis kiemelkedő dísze lesz kertednek, hiszen különleges liláskék színű virágával már messziről felhívja magára a figyelmet. Érdemes egymás mellé elültetni a viráglabdákat, mert a mák akkor mutat igazán jól, ha sok virág nyílik egymás mellett. A tasakban 12 db mákvirág viráglabdát találsz, amelyeket tavasztól őszig tudsz kiültetni a kertbe. Bővebb leírás lejjebb olvasható. |
|
Cikkszám: | mk877 |
Elérhetőség: | 97 db raktáron |
Szállítási díj: | 1.390 Ft |
|
Leírás és Paraméterek
Mi is az a viráglabda?
A viráglabda egy speciális agyag, virágföld és komposzt keverékéből készült, így máris tápanyagokban gazdag közegben indulnak fejlődésnek a magok, hiszen a komposzt tápanyagot biztosít a növények számára, míg az agyag megvédi a magokat a madaraktól, rágcsálóktól, hangyáktól.
Miért jobb a viráglabda, mint a sima vetőmag?
A viráglabdát nem kell elültetni, elég, ha belenyomod félig vagy háromnegyedig a talajba, ahol a csapadék és a napfény hatására a viráglabda szétesik és a magok csírázásnak indulnak. Ráadásul nyáron sok vetőmag keverékkel megtöltött viráglabdát is árulunk, amelyben gondosan állítjuk össze a méhbarát növények magjait.
Hogyan kell használni a viráglabdákat?
Tavasztól őszig elég, ha belenyomod félig a talajba a viráglabdákat a kertbe, de akár egy nagyobb cserépbe is elhelyezheted őket. Ha úgy látod, hogy a következő napokban nincs elég csapadék, kezd el öntözni a viráglabdákat, így a csapadék hatására a viráglabda szétesik és a magok csírázásnak indulnak, így meg tudod gyorsítani a csírázás folyamatát.
Mikor kell szétszórni a viráglabdákat?
Az egynyári és évelő vetőmagból készült viráglabdákat tavasztól őszig érdemes elültetni, de tavasszal érdemes megvárni, amíg a talaj menti fagyok már elmúltak.
Ezen kívül azokra is gondoltunk, akiknek nincs kertjük, ők lakásban is gondozhatják a fűszernövény, vagy a salátabár és más beltérben felhasználható viráglabdákat. Ezeket egész évben lehet termeszteni.
Mikor érdemes megvásárolni a viráglabdát?
A viráglabdákat egész évben be tudod szerezni, hiszen száraz állapotban akár két évig is megőrzik a magok a csírázó képességüket, így akár ősszel vagy télen is megrendelheted a következő évre a viráglabdákat, de akár ajándékba is adhatod őket egész évben, ezért készítettük a díszdobozos viráglabdákat. Minden viráglabda mellé adunk egy leírást a termék használatáról!
A mák, mint dísznövény
A mák csodálatos „pipacsvirága” igaz vadvirágos hangulatot teremt minden kertben. A keleti mák (Papaver orientale) 30-100 cm magasságúra növő, évelő dísznövény, mely május-június környékén hozza nagy virágait, melyek piros, fehér, rózsaszín, narancssárga és piros változatokban is fellelhetők. Magassága miatt a virágágyás hátterében mutat igazán jól. Imádja a napfényt, a bőséges öntözést. Ha szeretnénk belőle mákot nyerni, akkor elvirágzás után ne vágjuk le a virágait, hanem hagyjuk beérni.
A mák értékes tápanyagai
A mák fontos élelmiszernövényünk is, 100 grammjában 28 gramm szénhidrát, 21 gramm fehérje és 41 gramm zsír található. Utóbbinak jelentős része egészséges, többszörösen telítetlen zsírsav. A mákszemekben a vitaminok közül jelentősebb mennyiségben B1, B6 vitamin, folsav és E-vitamin található, és kiemelkedő mennyiségben tartalmaz kalciumot, mangánt, foszfort, vasat, magnéziumot, cinket és kisebb mennyiségben káliumot is. Általában édes ételek alapanyagaként használjuk a mákot. Legjobb, ha a darált mákot felfőzzük kevés tejben, mézzel, cukorral vagy édesítőszerrel. Karácsonykor a népi hiedelem szerint azért fogyasztjuk, hogy az újévben szerencse és bőség várjon ránk.
A mákszemekből olajat is préselnek. E-vitaminban gazdag olaja értékes élelmiszer, ám érdekesség, hogy olajfestmények készítésénél is előszeretettel használják. Sok helyütt olvasható a mákolaj fantasztikus csontvédő hatása, ám valójában a mag az, és nem az olaj, ami csökkentheti a csontritkulás kockázatát, hiszen a magban található fontos csontépítő ásványi anyagok a mákolajban nem találhatók meg. Az olaj viszont legalább olyan egészséges, mint az olívaolaj.
Miért érdemes rendszeresen fogyasztani mákot, nem csak Karácsonykor?
• értékes kalcium- és foszfortartalma révén segít megőrizni csontjaink egészségét
• mangánt tartalmaz, mely szükséges a növekedéshez, szaporodáshoz, sebgyógyuláshoz, agyműködéshez
• hozzájárul az egészséges izom- és idegműködéshez
• E-vitaminja erős antioxidáns. Az E-vitamin csökkentheti a keringési betegségek, a rák és a szellemi hanyatlás kockázatát
• jót tesz a haj, köröm és bőr szépségének
• vastartalma jótékony hatású vérszegénységben szenvedőknél
• rosttartalma serkenti az emésztést, jótékonyan hat székrekedés esetén
• nyugtatóan hat az idegekre, ami stresszes időszakban különösen hasznos
• jótékony olajai segíthetnek a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentésében, ezáltal a trombózis rizikóját is csökkentheti
• gluténérzékenyek is fogyaszthatják, mivel nem tartalmaz glutént
• értékes vitaminjai és ásványi anyagai támogatják az immunrendszer működését.
Ennyi pozitív egészségvédő hatás után nem is lehet kérdés, hogy valóban érdemes a mákot rendszeresebben fogyasztani!
Nos, jöhet egy finom mákos süti?