Alkosd meg a saját pizza fűszerkertedet, és készíts igazi olasz pizzát a konyhádban!
Mi köze a pizzának a kertedhez? Mindössze annyi, hogy az igazi olasz pizza mindig friss fűszernövénnyel készül, ettől olyan finom és egyedi az íze, no meg a tökéletes pizza tésztától. Megmutatjuk, hogyan alkosd meg te is a saját pizza fűszerkertedet, ha szereted az olasz konyha finomságait, és hogyan készíts igazi olasz pizzát
Ugye te is úgy gondolod, hogy a legjobb pizzériákban kapható pizzák és a boltban megvásárolható fagyasztott pizza között ég és föld a különbség. De vajon miért olyan nagy a különbség pizza és pizza között? Nos, az igazi olasz pizzában semmi különleges nincsen, a titok abban rejlik, hogy jó minőségű és mindig friss alapanyagokat használnak a pizza elkészítéséhez.
Friss tészta, friss paradicsom, és friss fűszernövények, ezek adják meg a pizza lelkét.
Ha elkészíted az első friss alapanyagokból készült pizzát a konyhádban, soha többé nem fogsz bolti mirelit pizzát vásárolni, ráadásul a tésztához mindössze 4 egyszerű hozzávalóra lesz szükséged.
De nézzük, hogyan tudod megalkotni a pizza fűszerkertedet, akár a konyhádban, a teraszon, vagy a kertedben.
A pizza fűszerkerthez szerencsére csak olyan fűszernövényeket kell termeszteni, amelyek akár egy közepes cserépben is szépen tudnak fejlődni. Tehát a pizza fűszerkerthez még kertre sincs szükséged, hiszen elég hozzá egy balkon, erkély, de akár a konyhád ablaka is ideális helyszín.
Mire lesz szükséged a termesztéshez:
Néhány közepes méretű cserépre, vagy balkonládára
Jó minőségű laza, és jó vízáteresztő képesség virágföldre
Néhány pizza fűszerkert viráglabdára (5 vagy 10 db.-os)
Szobai permetezőre
Locsoló kannára
Hogyan kezd el a fűszerkerted kialakítását.
Elsőként keres a növények számára egy világos napos helyet, ez lehet akár a balkonkertedben, a konyhádban, vagy a kertedben, fontos hogy bárhová is ülteted a növényeket, sok napfényt és meleget kapjanak, mivel mediterrán növényeket fogsz ültetni.
Értelem szerűen, ha a kertbe szeretnéd a fűszernövényeket termeszteni, nem lesz szükséged cserépre, vagy balkonládára, itt a földbe kell elültetni a növényeket.
De nézzük, ha a balkonkertben vagy a konyhádban szeretnél fűszerkertet létrehozni, mi a teendőd?
Töltsd meg a balkonládákat, vagy a cserepeket virágfölddel, majd a fűszerkert viráglabdákat nyomd bele a talajba félig vagy háromnegyedik, és egy szobai permetezővel vagy locsoló kannával öntözd meg a talajt és a golyókat.
Ezután tedd a cserepeket, vagy a ládákat egy világos, napos helyre, és két- három naponta öntözd meg újra a labdákat. Pár napon belül a viráglabdákból csírázásnak indul a magok, és kifejlődnek a magoncok. Itt már érdemes kicsit óvatosabban öntözni, a legjobb, ha csak alulra a tálcába öntöd a vizet, nehogy kimosd a palántákat.
Mivel minden viráglabdában több vetőmag is található, ha úgy látod, hogy túl sok palánta kelt ki, egyszerűen ültesd szét őket külön cserépbe, hogy később legyen elég helyük a fejlődéshez.
Mikor érdemes a viráglabdákat felhasználni?
Tavasztól, amikor az éjszakai fagyok már elmúltak a balkonkertedben illetve a kertedben is elültetheted a viráglabdákat, de ha késő ősszel vagy télen szeretnéd felhasználni a konyhádban vagy a lakás egy világosabb helyiségében ültesd el őket, ahol a hőmérséklet télen sem megy 18 C fok alá.
Milyen növények találhatóak a pizza fűszerkertben?
Bazsalikom:
A bazsalikom a leggyakrabban felhasznált fűszernövény a pizza készítés során, mivel nem csak azért adják a pizzához, mert remek aromája és illata van, de díszítés céljából is felhasználják gyönyörű élénkzöld levele miatt.
A bazsalikomot érdemes két vagy, három naponta öntözni, és ha rendszeresen vágod a leveleket és hajtásokat, bokrosodni fog a növény.
Oregano:
Az oregano imádja a napos helyiségeket, kerteket, amikor a növény eléri a 4-5 leveles állapotot, érdemes visszavágni, így még több hajtást fog hozni.
Nyáron érdemes gyakran öntözni, de télen vigyázni kell, nehogy túllocsold a földjét, érzékeny a túl sok nedvességre.
Az oregano remekül illik a húsos, gombás és halas pizzákhoz.
Petrezselyem
A petrezselyem a legkönnyebben termeszthető fűszernövény, mégis igen sokoldalúan lehet felhasználni. Rendszeres öntözés igényel, leveleit pedig akkor érdemes leszedni, ha 3 szegmensből állnak.
A petrezselyemből remek pesztót tudsz készíteni, de nagyon jól illik a különböző sajtok mellé díszítésnek is.
Kakukkfű:
Az egyik legaromásabb fűszernövény, amelyet szintén könnyen lehet termeszteni. A kakukkfű kevesebb locsolással is beéri, de a fiatal példányokat és a palántákat még nem szabad hagyni, kiszáradni, rendszeres öntözésre van szükségük.
A kakukkfüvet a paradicsom szószba érdemes keverni, remek ízt ad a mártásnak.
Ha elkészültél a pizza kert ültetésével, nincs más dolgod, mint elkészíteni a világ legjobb pizza tésztáját, most ehhez mutatunk egy igazi olasz receptet:
Valódi olasz pizza tészta recept
Az adagok egy kerek, 36 cm átmérőjű tepsihez vagy pizzasütő formához elegendőek. Ez körülbelül 450 g pizza tészta.
• Elkészítési idő: 15 perc + kb. 4 óra kelesztés
• Sütési idő: 15 perc
• Adagok: 2
Az autentikus olasz pizza tésztának körülbelül 4 órán keresztül kell kelnie. így napközben is elkészítheted, este pedig a kívánt feltétekkel fogyaszthatod.
Hozzávalók:
• 370 g (3 csésze) „00” liszt (pizza lisztként találod meg a boltokban)
• 250 ml (1 csésze) langyos vagy kéz meleg víz.
• 15 g (1 evőkanál) extra szűz olívaolaj
• 6 g (1 teáskanál) finom só
• 3 g (1 teáskanál) aktív száraz élesztő.
Elkészítés:
A hozzávalókat gyúrd össze kézzel, de a legjobb, ha egy robotgéppel kevered simára. Elsőként az élesztőt keverd össze a liszttel és lassan adagold hozzá a vizet. Keverd össze, majd add hozzá az olajat, és csak a legvégén add hozzá a sót, ez nagyon fontos, mert a só és az élesztő nem érintkezhet egymással közvetlenül.
Ezután hagyd a tésztát egy órán keresztül kelni, majd újra gyúrd át kézzel és hajtogasd tá a tésztát négyszer. A gyúráshoz használj egy kevés lisztet, hogy ne ragadjon rá a kezedre a tészta.
Végül tedd bele a pizza tésztát a sütő formába, és a tetejét kend be olajjal, hogy ne száradjon ki, majd fedd le fóliával, és hagyd újabb két vagy három órát kelni egy jó meleg helyen. Télen a legjobb ha beteszed a tésztát a sütőbe és ott 25-30 C fokon keleszted.
Miért nem kell CUKOR a tésztába?
Az általunk látott kelesztési folyamat nem más, mint az élesztők által a tésztán végzett művelet.
Valójában, amikor cukorral táplálkoznak, salakanyagként etil-alkoholt és szén-dioxidot bocsátanak ki, az az elem, amely a tésztát megduzzadja.
Ez azt jelenti, hogy szükségszerűen kell cukrot adnunk minden kelesztést igénylő tésztához? A válasz nyilvánvalóan nem, mert azok a komplex cukrok, amelyekről beszélünk, főként a lisztben találhatók meg, keményítő formájában.
Sokan azonban klasszikus kristálycukrot adnak a tésztához, és azt gondolják, hogy ez javítja a kelesztést és a tészta érzékszervi tulajdonságait.
Ezután nyújtsd ki a tésztát és tedd rá a paradicsom szószt és a feltéteket.
A paradicsomszószhoz használhatsz friss paradicsomot leturmixolva, de télen a konzerv paradicsom is felhasználható. A paradicsomszósz lelke a friss fűszernövény, ízesítsd oraganóval, kakukkfűvel, sóval, borssal. A bazsalikomot ne a szószba tedd bele, hanem feltétként tedd rá a pizzára. A többi hozzávaló a te ízlésedtől függ, kísérletezz és készíts különböző variációkat.
Ügyelj a sütésre, ha remek pizzát szeretnél készíteni.
Valójában a pizzát nagyon magas hőmérsékleten kell sütni. Gondolj csak arra, hogy a nápolyi pizza mindössze 2-3 perc alatt megsül fatüzelésű kemencében. Akár 450°C hőmérsékletet is elér!
Nyilvánvaló, hogy a hagyományos otthoni sütők nem érik el ezt a hőmérsékletet. Legfeljebb a 250 °C-ot érik el. Ezért olyan fontos a sütő és a sütési mód.
A tökéletes sütés sok változótól függ. Ilyen például a sütő típusa, a tepsi és az összetevők nedvességtartalma. De általában egy pizza serpenyőnek körülbelül 12-16 perc sütési időre van szüksége.
Készíts varázslatosan finom olasz pizzát vagy mennyei ízletes tésztákat, és érezd magad valódi mesterszakácsnak. Tedd különlegessé ételeidet friss aromás illatos mediterrán fűszernövényekkel, amelyek a nyár és a tengerpart csodálatos érzését viszik el a te konyhádba is. Felejtsd el a bolti szárított íztelen fűszereket, és helyette használj illóolajokban és vitaminokban gazdag friss fűszernövényeket a főzéshez, sütéshez.
A pizza fűszerkert viráglabdákban kakukkfű, oregánó, bazsalikom, borsfű és petrezselyem vetőmagok találhatóak.
A viráglabdákat nagyon könnyű használni, segítségükkel gyorsan tudsz egy látványos fűszerkertet megalkotni, akár a konyhádban, az ablakban az erkélyeden egy balkonládában, vagy a kertedben is. Alkosd meg a saját organikus pizza fűszerkertedet, és készíts menyei illatos pizzákat.
A viráglabdákat tavasztól őszig a szabadban, télen pedig a konyhában tudod felhasználni, cserépbe, balkonládába, vagy a fűszerkertbe kiültetve. A viráglabdákat csak bele kell nyomni a talajba és öntöznöd kell, ilyen egyszerű!Ha szeretnél még több érdekes kertészeti tippet és ötletet kapni tőlünk, iratkozz fel kertterápia hírlevelünkre. Kattints ide!